Op zaterdag 24 mei 2025 openen tientallen bunkers langs de Nederlandse kust hun deuren tijdens de 10e editie van Bunkerdag. Van Zeeland tot de Waddeneilanden kunnen bezoekers tussen 10.00 en 17.00 uur unieke bunkers verkennen die normaal gesloten blijven. Deze bouwwerken, onderdeel van de beruchte Atlantikwall, vormen stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog. Ze herinneren aan een tijd waarin de kustlijn werd veranderd in een vesting. Dit jaar is extra bijzonder, want Nederland viert 80 jaar bevrijding.
Bunkerdag in Alkmaar, Bergen en Egmond
In de regio Alkmaar – Bergen – Egmond zijn vier bijzondere locaties opengesteld. Alle zijn goed bereikbaar en bieden samen een compleet beeld van de oorlogsjaren in Noord-Holland.
Alkmaar herbergt een unieke Telefoonbunker van het type R616, ooit een communicatieknooppunt tussen steden als Den Helder, Haarlem en Amsterdam. Deze bunker is de enige in zijn soort in Nederland.
In Bergen ligt Museum Vliegveld Bergen, gevestigd in een voormalige Luftwaffe-bunker. Buiten staan legervoertuigen opgesteld en binnen biedt het museum een indringende blik op de luchtvaartgeschiedenis in oorlogstijd.
Langs de Hoeverweg (N512) ligt het indrukwekkende Bunkerdorp, een luchtafweercomplex dat grotendeels in originele staat verkeert. Tijdens Bunkerdag brengen acteurs het leven van toen tot leven, inclusief scènes rond de bevrijding.
In Egmond aan Zee vind je Bunkermuseum Jansje Schong, gehuisvest in een voormalige munitiebunker (V.F. 7a). De tentoonstelling vertelt over het lokale oorlogsverleden. Speciaal voor deze dag opent ook de aangrenzende vleermuisbunker – een woonbunker type Küver 450a – die normaal gesloten blijft.
Thema: 80 jaar vrijheid
Bunkerdag 2025 staat in het teken van 80 jaar vrijheid. Het is een moment om stil te staan bij de bevrijding én het belang van vrijheid, toen en nu. Op veel locaties worden speciale activiteiten georganiseerd. Denk aan rondleidingen, wandelingen met gids, levende geschiedenis met acteurs in soldatenuniformen en filmvertoningen met authentieke beelden. Voor kinderen is er een speurtocht en opdrachtenboekje.
Deze activiteiten maken het verleden tastbaar voor jong en oud en zorgen voor verdieping naast de fysieke beleving van de bunkers.
Wat is de Atlantikwall?
De Atlantikwall was een verdedigingslinie van ruim 5000 kilometer die door nazi-Duitsland werd gebouwd langs de West-Europese kust. Ook Nederland werd erdoor getekend: honderden bunkers, tankwallen en loopgraven ontstonden in duinen en langs stranden. De bouw had grote impact: bewoners werden ontruimd en hele dorpen veranderden. Nog altijd zijn de sporen zichtbaar, al zijn veel bunkers aan het oog onttrokken door zand, begroeiing of nieuwe bebouwing.
Eén ticket voor alle bunkers
Bezoekers kopen op Bunkerdag één ticket waarmee ze toegang krijgen tot alle deelnemende bunkers. Dit biedt een unieke kans om normaal gesloten locaties van binnen te zien en de indrukwekkende verhalen achter deze bouwwerken te horen. Meer informatie over alle locaties en het programma is te vinden op www.bunkerdag.nl.