Nieuwe tennistrainer TC Hogedijk

15 maart 2024 | TC Hogedijk, Verenigingsnieuws

‘In een tenniswedstrijd leg je contact tussen jouw talent en dat van een ander. Dat is eng… maar ook prachtig.’

 

TC Hogedijk heeft sinds het begin van het seizoen 2024 een nieuwe tennisleraar: de kersverse Egmond-Binnen bewoner Jérôme Inen. Hij woont op fietsafstand van de club, dus: ‘Je zal mij regelmatig zien staan op de baan om een emmer ballen leeg te serveren. Ook als leraar ben ik nooit uitgeleerd.’

 

Hoe ben je in Egmond-Binnen terechtgekomen… en vervolgens op TC Hogedijk?

‘Mijn vrouw komt hier al jaren regelmatig op retraite in de abdij in Egmond-Binnen. Ik bracht haar dan met de auto, ging dan naar huis, en had dan zelf een retraite, haha! Maar dan met lang uitslapen, veel tennissen en junkfood eten (wat ik nooit doe als zij er is!). En dan haalde ik haar weer op. Zij is kort geleden begonnen in te treden als oblaat (zeg maar een soort lat-relatie met de abdij) en toen wij hier eens in de omgeving aan het wandelen waren, zei ik tot haar verbazing: heb je er weleens over gedacht hier te wonen? De volgende dag had ze de makelaar gebeld…’

‘Voor we uberhaupt een huis hadden, ging ik bezorgd googlen of ik hier in Egmond wel zou kunnen tennissen. Wist ik veel. Het barst hier echt van de tennisclubs, in Heiloo, Bakkum, Egmond aan Zee, Limmen! Grappig genoeg kwam ik Hogedijk pas tegen op Google Earth. ‘Wacht even!’, zei ik tegen mijn vrouw, ‘daar in die weilanden is nóg een tennisclub!” Ik mailde de club dat ik misschien lid wilde worden en of heel misschien er een mogelijkheid was dat ik tennisles kon geven aldaar. En dat kon. And the rest, zoals ze zeggen, is history!’

 

Wat trok je aan in Egmond… en Hogedijk als club?

‘De natuur en ook wel de ‘spirituele rust’ van de omgeving. Ik heb mijn hele leven in Amsterdam en omstreken gewoond en gewerkt. De afgelopen twintig jaar heb ik mijn baan in het hoger onderwijs (want ik ben ook nog docent Nederlands en journalistiek) gecombineerd met tennisles geven en schrijven over tennis. Combineer DAT met het opvoeden van kinderen en je snapt… Dus heel druk, heel chaotisch werk en ook een omgeving die steeds drukker en chaotischer werd, want Amstelveen (waar ik woonde), werd steeds meer opgeslokt door Amsterdam.’

Ik wilde gewoon alles een slag minder. Minder werk, meer tennis en meer… pfff.. ademen. Vandaar mijn verrassende voorstel aan mijn vrouw. Toen de verhuizing een feit was, heb ik ontslag genomen bij de hogeschool waar ik werkte. TC Hogedijk past helemaal in mijn wens om meer ‘te landen’; een kleine club, waar het hek altijd open staat, met leden die uit de omgeving komen.’

 

Botste het werk als docent op een hbo dan zo met je werk als tennisleraar?

‘Nee, nee, zo bedoelde ik dat niet. Mijn ervaring als tennisleraar heeft mij altijd enorm geholpen als hbo-docent en andersom. Om één klein voorbeeld te noemen: ik heb vorig jaar een diploma gehaald als docent ‘Bildung’. En eigenlijk ontdekte ik tijdens de cursus dat ik mij altijd al met dat onderwerp heb beziggehouden. Zowel als tennisleraar als docent Nederlands.’

 

Wat is dat dan, bildung? Je hoort er vaak over maar…

‘…Iedereen zegt er iets anders over. Voor mij is Bildung: je actief verhouden tot de buitenwereld. Een concreet voorbeeld: er zijn veel mensen die een instrument bespelen, maar heel weinig mensen die durven of willen optreden. Mijn vrouw is pianodocent en die zegt tegen haar leerlingen altijd: als je een talent hebt, moet je dat talent naar buiten brengen. Dus als je piano of trompet of wat dan ook speelt, moet je soms optreden. Dat hoeft maar voor één iemand te zijn – bijvoorbeeld je buurman of buurvrouw – maar doe dat wel. Daarom organiseerde zij ook altijd huiskamerconcerten voor en met haar leerlingen.’

‘Voor tennis geldt dat ook. Al heb je heel weinig talent, heel weinig techniek, en misschien heel weinig adem, er is altijd een ‘tegenstander’ die een partner voor je talent kan zijn. Niemand studeert beter op een instrument dan iemand die weet dat er morgen iemand komt luisteren. In een tenniswedstrijd leg je contact tussen jouw talent en dat van een ander. En dat is eng… maar ook prachtig.’

 

Je speelt zelf ook wedstrijden?

‘Zeker… als het lichaam niet protesteert. Afgelopen jaar ben ik met mijn team in Amstelveen gepromoveerd tot de eerste klasse 35 plus op zondag. Heel mooi was dat. Maar eh… daarnaast gaf ik in dezelfde periode drie dagen per week tennisles, speelde ik zelf nog twee keer, plus een volle zondag… dus nu hang ik van blessures aan elkaar, haha! Maar ik hoop dit jaar rustig terug te komen en heel misschien halverwege dit nieuwe seizoen…als mijn elleboog, mijn knie en mijn schouder het weer toestaan…’

 

Wat is je visie op tennis leren?

‘Maak het niet te technisch.En je kunt én plezier hebben én reiken naar een hoger niveau. Echt, dat kun je combineren. Veel spelers, zo heb ik ervaren, stellen zichzelf te hoge eisen of de verkeerde eisen. Een van mijn vaste adviezen: weet wat er gebeurt op de baan en controleer wat je kunt controleren!’

 

Voor meer informatie: klik hier

Stem op ons!: PostaanZee uit Egmond maakt kans op Appeltje van Oranje 2024

PostaanZee is genomineerd voor een Appeltje van Oranje 2024!
Vanaf woensdag 22 mei kun je op ons stemmen als favoriet. Er zijn 50 projecten die kans maken op deze mooie prijs.

Benefietconcert met de ‘Wittebroden’ in de Slotkapel

De familie Wittebrood nodigt u uit voor een bijzonder muzikaal evenement in de historische Slotkapel. Op zondag 26 mei van 15.00 tot 17.00 uur zullen de ‘Wittebroden’ een concert verzorgen dat niet gemist mag worden.

Sjeu de Binders seizoen 2024 van start

De Sjeu de Binders, een jeu de boules vereniging met een rijke geschiedenis van 24 jaar, kondigt met enthousiasme het begin van het seizoen 2024...

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers speelt Ervaar de magie van tien musicals in één voorstelling

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers kondigt met trots hun nieuwste productie aan: ‘The Magic of Musicals’. Ter ere van hun 55-jarig jubileum brengt de vereniging op 31 mei en 1 juni een spektakel vol muziek, dans en drama naar Theater A.F. Vrij Zijn in Alkmaar.

Bankoe-Games inschrijving in het proeflokaal op 26 mei

Bankoe-Games inschrijving in het proeflokaal op 26 mei

Gezellige buurt-rommelmarkt op 26 mei in Egmond aan Zee

Op zondag 26 mei wordt er een gezellige buurt rommelmarkt georganiseerd in Egmond aan Zee. Van 10:00 tot 15:00 uur zullen enthousiaste buurtbewoners hun tweedehands artikelen aanbieden vanuit hun voortuinen.

Expositie “Herenweg Vroeger & Nu” geopend in Huys Egmont

Afgelopen weekend is een nieuwe expositie geopend in Huys Egmont onder de naam “Herenweg Vroeger & Nu”
Kom langs en bekijk alles over deze belangrijke verbindingsweg, die sind de middeleeuwen een historische route is.

Avond4daagse Egmond van 3 t/m 7 juni

Op maandag 3 juni 2024 start alweer de drieënveertigste editie van de avondvierdaagse vanuit Egmond aan den Hoef. De wandelaars kunnen kiezen tussen vijf en tien kilometer.

Spannende veelzijdigheid in de Kapberg vanaf 17 mei.

Op 17 mei a.s. start de nieuwe expositie bij Galerie de Kapberg van drie uiteenlopende en veelzijdige kunstenaars. Er zullen tekeningen, objecten en grafiek te zien zijn.   

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag op zaterdag 25 mei

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag op zaterdag 25 mei.
Bunkers in Egmond, Alkmaar en Bergen zijn voor één dag gezamenlijk open.

Aan tafel met… Peter J. H. van den Berg over Cornelis Hellingwerff

Aan tafel met… fietsvakanties in Europa bij PostaanZee

“BUURTBEMIDDELAAR” vrijwilligerswerk met een missie!

In de zomermaanden als er meer mensen buiten zijn en meer leefgeluiden hoorbaar zijn, stijgt de woonoverlast traditiegetrouw.
In dat geval kan buurtbemiddeling een uitkomst betekenen.

Doneer nu een naam en draag bij aan de realisatie van het LOST Monument

Met de lancering van het ‘Doneer een Naam’-initiatief wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan de totstandkoming van dit gedenkteken door het doneren van identiteitsplaatjes.

Boeiende avond met Daan Heerma van Voss in De Schulp

Boeiende avond met Daan Heerma van Voss in De Schulp! Hij vertelde kort over het ontstaan van de roman en las vervolgens een deel van het eerste hoofdstuk voor. De roman begint met het sterven van de pater familias in de vertrekhal van Schiphol. Het vervolg vertelt hoe zijn drie volwassen kinderen daarmee omgaan.

Een gevarieerd programma op Hoever Dorpsfeest 2024

Het jaarlijkse Hoever Dorpsfeest staat weer voor de deur en belooft een bruisend weekend te worden voor jong en oud. Op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni transformeert de pittoreske dorpskern van Egmond aan den Hoef in een levendige festiviteit met een rijke mix van kunst, cultuur, historie en gezelligheid.

Advertenties

Aanmelden nieuwsbrief

U kunt zich aanmelden bij de onze nieuwsbrief. U krijgt deze dan wekelijks of bij belangrijk nieuws direct in uw Email of whatsapp.
×