In De Nollen, nabij Egmond aan Zee, wordt momenteel hard gewerkt aan de aanleg van een pompinstallatie en bijbehorende leidingen. Dit is essentieel om de al maandenlang onder water staande ‘doinlankies’ – kleine moestuintjes in de duinen – droog te maken.
De Derpers Boeren hopen hiermee in ieder geval nog dit najaar wat te kunnen planten, ook al is het voor de oogst van dit jaar te laat.
De beslissing om bepaalde gebieden in de duinen droog te pompen is recent genomen door PWN (Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland), in overleg met de duinlandjesvereniging, de gemeente Bergen en de Provincie Noord-Holland.
Het project is een reactie op aanhoudende wateroverlast, veroorzaakt door overvloedige regenval en veranderingen in het waterbeheer. Veel eigenaren van de duinlandjes hebben hierdoor maandenlang niets kunnen doen op hun landjes.
Waarom zijn de ‘doinlankies’ zo belangrijk?
Voor de Egmonders zijn de duinlandjes meer dan alleen kleine moestuintjes. Deze landjes, die zich bevinden in het karakteristieke duingebied van Egmond, vormen een belangrijk deel van hun cultureel erfgoed en sociale leven. Het zijn plekken waar generaties lang groenten zijn geteeld en waar families samenkomen om te werken, ontspannen en verhalen uit te wisselen. De landjes vertegenwoordigen een stukje lokale geschiedenis en gemeenschap, en het verlies hiervan zou meer betekenen dan alleen een mislukte oogst.
De aanhoudende wateroverlast heeft deze traditie echter maandenlang stilgelegd. De hoop is dat, door de installatie van de pompen, de eigenaren hun landjes weer kunnen bewerken en hun sociale en culturele verbindingen kunnen herstellen. Voor de toekomst biedt dit project perspectief, want hoewel het oogstseizoen van 2024 verloren is, kunnen de duinlandjes in 2025 hopelijk weer tot bloei komen.
Het droogleggen van de landjes is niet alleen een praktische noodzaak, maar ook een emotioneel herstel voor de inwoners van Egmond, die hun verbinding met deze historische grond dreigden te verliezen.
Foto (Piet Zwaan): De pompinstallatie wordt aangelegd.