Gemeente Bergen zet volgende stap in Warmteprogramma

19 maart 2025 | Gemeente Nieuws

De gemeente Bergen werkt aan een toekomstbestendige en duurzame energievoorziening. Een belangrijke stap hierin is het Warmteprogramma, waarin staat hoe de gemeente per gebied overstapt op duurzamere manieren van verwarmen de komende jaren. Hiermee legt zij vast hoe te bereiken dat alle woningen in de gemeente in 2050 aardgasvrij zijn. Dat is een doelstelling die is vastgelegd door het Rijk. Het college van burgemeester en wethouders stelde vorige week het concept Warmteprogramma vast.

 De manier waarop we onze huizen verwarmen, verandert de komende jaren. Nederland heeft in het Klimaatakkoord afgesproken in 2050 aardgasvrij te zijn. Dit betekent dat gemeenten de opdracht hebben om een plan te maken voor de overstap naar duurzamere warmtebronnen. Dat is het Warmteprogramma. “Samen met onze inwoners zetten we stappen richting een duurzame toekomst. Wij gaan gezamenlijk per wijk aan de slag om op termijn alle woningen in onze gemeente aardgasvrij te maken”, aldus wethouder Ernest Briët.

Wat staat er in het Warmteprogramma?
In het Warmteprogramma staat hoe de gemeente Bergen, stap voor stap, minder afhankelijk wordt van aardgas. In het programma staan de gebieden waar de gemeente de komende jaren gaat starten met het opstellen van uitvoeringsplannen op gebiedsniveau. Deze planning is gebaseerd op data over de sociale, technische en economische situatie in die buurten, en in samenspraak met stakeholders totstandgekomen zoals Liander, Kennemer Wonen, Coöperatie Bergen Energie en bestaande inwonersinitiatieven gericht op aardgasvrij wonen. Bij het opstellen van dergelijke plannen wordt – samen met inwoners en andere betrokkenen – in kaart gebracht wat nodig is om in dat gebied de stap te zetten naar een duurzame energievoorziening. Veelal zal de keuze in de gemeente Bergen vallen op een all-electric oplossing met een warmtepomp. De komende jaren worden uitvoeringsplannen gemaakt voor verschillende wijken in de gemeente Bergen.

Hoe verloopt het besluitvormingsproces?
Het college van burgemeester en wethouders heeft het concept Warmteprogramma voor Bergen vastgesteld en legt dit ter consultatie voor aan de gemeenteraad. Op 3 april is er een Raadsinformatieavond over dit onderwerp, op 10 april wordt het besproken in de raadscommissie en op 17 april in de gemeenteraad.

Na bespreking in de raadscommissie worden eventuele opmerkingen, suggesties en ideeën verwerkt en wordt het als ontwerp Warmteprogramma voorgelegd aan het college. Na goedkeuring door het college wordt deze ontwerpversie zes weken ter inzage gelegd, zodat inwoners en belanghebbenden hierop kunnen reageren. Daarna stelt het college het Warmteprogramma definitief vast.

Inwoners en ondernemers betrokken
De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners en ondernemers goed worden meegenomen in de overstap naar duurzame warmte. Daarom wordt er op verschillende manieren informatie gedeeld en kunnen mensen meedenken over de plannen. Zo was er een enquête onder inwoners. Wethouder Briët: “Hierdoor weten we beter waar mensen staan en hoe we hen kunnen ondersteunen in de warmtetransitie. Als het warmteprogramma, na goedkeuring door het college, zes weken ter inzage ligt, organiseren we een inwonersbijeenkomst. Zo informeren we iedereen goed over de plannen. We gaan dit samen doen!”

Meer informatie over verduurzamen
Inwoners, die al aan de gang willen met het verduurzamen van hun woning, kunnen kijken op het Klimaatplein (klimaatplein.bergen-nh.nl). Op deze website van de gemeente staat informatie over zaken als energiebesparing, warmtepompen en financiële mogelijkheden. Ook is hier vanaf april informatie te vinden over de isolatie-actie, waarmee de gemeente haar inwoners ondersteunt met advies en subsidie.

Lezing over de ‘Reis van de Nachtwacht’ in oorlogstijd – 17 mei in Egmond aan den Hoef

Op 17 mei vertelt Paula Beentjes in Dorpshuis Hanswijk het spannende verhaal van de Nachtwacht tijdens WOII. Haar vader hielp het schilderij in veiligheid brengen. De lezing begint om 14.30 uur, toegang is gratis. Organisatie: Stichting Historisch Egmond.

‘Heimwee naar Egmond’: historische én digitale kunstervaring in Huys Egmont

Huys Egmont toont nu ‘Heimwee naar Egmond’, een AI-ervaring rond de Egmondse School met originele werken van Hitchcock en Melchers. Ook te zien: ‘Egmond in 1900’ en ‘Einde van het Slot’. Open woensdag t/m zondag van 13–16 uur. Meer info: heimwee-naar-egmond.nl.

Gezellige buurt-rommelmarkt op 26 mei in Egmond aan Zee

Op zondag 25 mei wordt er een gezellige buurt rommelmarkt georganiseerd in Egmond aan Zee. Van 10:00 tot 15:00 uur zullen enthousiaste buurtbewoners hun tweedehands artikelen aanbieden vanuit hun voortuinen.

Jeugdlintje voor 7-jarige Glijn Gul uit Egmond aan Zee

De 7-jarige Glijn Gul uit Egmond aan Zee kreeg een jeugdlintje van de gemeente Bergen voor zijn inzet voor KiKa en de CliniClowns. Hij haalde meer dan € 2.000 op met de Mini Marathon. Een inspirerend voorbeeld van hoe ook jonge kinderen het verschil kunnen maken.

“Materie tot leven brengen” in Galerie De Kapberg

Van 16 mei t/m 22 juni 2025 tonen drie kunstenaars hun werk in Galerie De Kapberg, Egmond aan den Hoef. Jan Baas, Nelleke Hulsen en Richard van der Galiën laten elk op eigen wijze materie tot leven komen. Opening: 18 mei om 15.00 uur. Toegang gratis.

Franse sferen met Moncoeur in Muziekcafé Soigné

Trio Moncoeur brengt op zondag 18 mei van 16.00–18.00 uur Franse chansons in Muziekcafé Soigné, Egmond-Binnen. Bekende én moderne liedjes in een warme sfeer. Entree gratis, reserveren via muziekcafesoigne@outlook.com i.v.m. beperkt aantal plaatsen.

Zing mee met Vocalgroup Erato tijdens het Hoeverdorpsfeest

Zing mee met Vocalgroup Erato op 14 juni tijdens het Hoeverdorpsfeest! Optredens om 13.30 en 15.30 uur in de Slotkapel. Doe mee als koorlid of zing mee als publiek. Geen stress, wel veel plezier! Meer info en aanmelden via www.erato-egmond.nl.

Jan Ranzijn deelt zijn persoonlijke verhaal bij PostaanZee

Jan Ranzijn vertelt op 29 mei om 13.30 uur bij PostaanZee over leven met uitgezaaide prostaatkanker. Zijn verhaal is openhartig, inspirerend en krachtig. Inschrijven kan bij PostaanZee. De toegang is gratis, iedereen is welkom.

Kadernota 2026: financiën gemeente Bergen komende jaren op orde

De Kadernota 2026 van gemeente Bergen legt de basis voor gezonde financiën. Beperkte lastenverzwaringen en gerichte investeringen zorgen voor evenwicht. Lopende programma’s blijven doorgaan. De gemeenteraad neemt in juli definitieve besluiten.

Ander nieuws uit de drie Egmonden

Lokale adverteerders












×