Een wandeling met . . .

7 februari 2024 | Egmond Binnen, Iedereen doet mee, Welzijn

Iedereen doet mee in de Egmonden
Een maand of twee geleden stond er in Dorpsgenoten een verslag van de wandeling met wethouder Briët en inwoners met een beperking. Omdat de Egmonden ook provinciale wegen hebben is als vervolg door Celia een vervolg georganiseerd met De heer Olthof van de Provincie Noord-Holland.
Het duurde even voor er toestemming kwam om dit verslag te plaatsen, maar nu is het er!

 

 

Een wandeling met gedeputeerde dhr. Olthof en de adviseur wegen van de provincie Noord-Holland.

Tekst door: Yvonne en Celia Oostermeijer

15 oktober is de jaarlijkse dag van de witte stok. Op verschillende plaatsen in Nederland kunnen mensen ervaren hoe het is om zich m.b.v. een taststok en een simulatiebril (blind of slechtziend) door het verkeer te bewegen.

Daaruit is het idee geboren om mijnheer Olthof, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland, uit te nodigen voor een gesprek en hem te laten ervaren hoe het is om als blinde/slechtziende persoon de randweg, de N512, bij Egmond-Binnen over te steken.

Yvonne Oostermeijer heeft het syndroom van Usher, zij is bijna blind en zeer slechthorend. Zij is een van de vele mensen met een beperking, die deze onoverzichtelijke en onveilige randweg niet durft over te steken. Zij moet altijd leunen op de begeleiding van andere mensen en dat belemmert haar in haar zelfstandigheid.
Haar vrouw Celia zet zich in voor mensen met een beperking. Samen zijn zij leden van de pas opgerichte werkgroep ‘Iedereen doet mee’.

Op 22 december was het zover. Dhr. Olthof kwam, samen met de adviseur wegenbouw. Deze adviseur is betrokken bij alle wegen, groot en klein in de provincie Noord-Holland. Hij adviseert, coördineert en controleert alles met betrekking tot het beste onderhoud en de optimale inrichting van de infrastructuur.

We hadden slechts een uur de tijd, maar we hebben dit uur zo goed mogelijk benut. We hebben het gesprek breder ingezet, van alleen visueel beperkte mensen naar alle mensen met een visuele, auditieve, lichamelijke, geestelijke beperking en ouderen.
Celia bracht het VN-Verdrag Handicap onder de aandacht en gaf het uitgeprint mee.
Dit verdrag verplicht de Overheid om zich in te spannen voor mensen met een beperking, zodat zijn op álle gebieden, volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij.

Dhr. Olthof legde uit, dat randwegen begin jaren ’80 werden aangelegd als oplossing voor de veiligheid en het ontlasten van de dorpen. De doorstroming van het verkeer stond toentertijd op no. 1.
Er is echter veel veranderd. Vooral in de kustplaatsen wordt veel gerecreëerd aan de overkant van de provinciale wegen. De doorstroming van het verkeer heeft daardoor niet altijd meer de eerste prioriteit.
De Provincie heeft besloten zich te verdiepen in de problematiek rond deze wegen. ‘We gaan bij alle oversteken kijken hoe die veiliger kunnen. Een kant en klare oplossing is echter niet 1-2-3 voorhanden. Er moet goed over nagedacht worden.’

We waren het er met elkaar over eens dat een rotonde weliswaar het verkeer afremt, maar dat voetgangers (en zéker ouderen of mensen met een beperking) niet veilig over kunnen steken, omdat verkeer op een rotonde, buiten de bebouwde kom, voorrang heeft. En stopt iemand tóch voor een voetganger, dan moet de automobilist die erachter rijdt vol op de rem trappen.
Het is echter ook niet gebruikelijk om ‘zomaar’ een stoplicht (met rateltikker) te plaatsen. Celia: Ik wees op de rotonde in Egmond aan den Hoef, waar op geringe afstand een stoplicht geplaatst is. Laatstgenoemde is bestemd voor het oversteken van een lijnbus, die weliswaar moet invoegen op een 80 km weg. (wat zonder stoplicht te onveilig is) Toch blijf ik van mening: Het oversteken van een lijnbus mag niet belangrijker zijn dan de veiligheid van voetgangers die oversteken. We kunnen ook ‘out of the box’ denken.

In de stromende regen (petje af voor dhr. Olthof en adviseur) liepen we vervolgens naar de oversteekplaats ter hoogte van de Sint Adelbertusweg.
Beide heren liepen tegelijkertijd met een taststok en een simulatiebril op. Het stukje Sint Adelbertusweg durfden zij met aanwijzingen, heel voorzichtig, te lopen. Maar de randweg oversteken was een ander verhaal. Celia heeft hen om beurten naar het middengedeelte van de weg begeleid en daarna naar de overkant. Yvonne bleef met haar blindengeleidehond bij de Sint Adelbertusweg wachten. Zij durfde de oversteek niet aan.

Beide heren vertelden dat zij, vooral op het middengedeelte, moeite hadden met de oriëntatie. Zij konden niet horen of het verkeer vóór of achter hen langsreed. Mijnheer Olthof gaf aan dat hij geen idee had waar hij was en dat hij even de simulatiebril moest afdoen. De adviseur vertelde dat het hem heel veel energie kostte.
Onderweg terug (‘zonder beperkingen’), hebben we nogmaals gesproken over het VN-Verdrag Handicap. En dat het voor mensen zonder beperking al lastig is, maar voor mensen met een beperking of voor ouderen niet mogelijk is om zelfstandig en veilig naar de overkant te komen.
Dhr. Olthof gaf aan dat hij er nu een heel andere kijk op heeft gekregen. Hij beloofde dat we na het onderzoek een terugkoppeling gaan krijgen over de mogelijkheden.

 

 

Lezing over de ‘Reis van de Nachtwacht’ in oorlogstijd – 17 mei in Egmond aan den Hoef

Op 17 mei vertelt Paula Beentjes in Dorpshuis Hanswijk het spannende verhaal van de Nachtwacht tijdens WOII. Haar vader hielp het schilderij in veiligheid brengen. De lezing begint om 14.30 uur, toegang is gratis. Organisatie: Stichting Historisch Egmond.

‘Heimwee naar Egmond’: historische én digitale kunstervaring in Huys Egmont

Huys Egmont toont nu ‘Heimwee naar Egmond’, een AI-ervaring rond de Egmondse School met originele werken van Hitchcock en Melchers. Ook te zien: ‘Egmond in 1900’ en ‘Einde van het Slot’. Open woensdag t/m zondag van 13–16 uur. Meer info: heimwee-naar-egmond.nl.

Gezellige buurt-rommelmarkt op 26 mei in Egmond aan Zee

Op zondag 25 mei wordt er een gezellige buurt rommelmarkt georganiseerd in Egmond aan Zee. Van 10:00 tot 15:00 uur zullen enthousiaste buurtbewoners hun tweedehands artikelen aanbieden vanuit hun voortuinen.

Jeugdlintje voor 7-jarige Glijn Gul uit Egmond aan Zee

De 7-jarige Glijn Gul uit Egmond aan Zee kreeg een jeugdlintje van de gemeente Bergen voor zijn inzet voor KiKa en de CliniClowns. Hij haalde meer dan € 2.000 op met de Mini Marathon. Een inspirerend voorbeeld van hoe ook jonge kinderen het verschil kunnen maken.

“Materie tot leven brengen” in Galerie De Kapberg

Van 16 mei t/m 22 juni 2025 tonen drie kunstenaars hun werk in Galerie De Kapberg, Egmond aan den Hoef. Jan Baas, Nelleke Hulsen en Richard van der Galiën laten elk op eigen wijze materie tot leven komen. Opening: 18 mei om 15.00 uur. Toegang gratis.

Franse sferen met Moncoeur in Muziekcafé Soigné

Trio Moncoeur brengt op zondag 18 mei van 16.00–18.00 uur Franse chansons in Muziekcafé Soigné, Egmond-Binnen. Bekende én moderne liedjes in een warme sfeer. Entree gratis, reserveren via muziekcafesoigne@outlook.com i.v.m. beperkt aantal plaatsen.

Zing mee met Vocalgroup Erato tijdens het Hoeverdorpsfeest

Zing mee met Vocalgroup Erato op 14 juni tijdens het Hoeverdorpsfeest! Optredens om 13.30 en 15.30 uur in de Slotkapel. Doe mee als koorlid of zing mee als publiek. Geen stress, wel veel plezier! Meer info en aanmelden via www.erato-egmond.nl.

Jan Ranzijn deelt zijn persoonlijke verhaal bij PostaanZee

Jan Ranzijn vertelt op 29 mei om 13.30 uur bij PostaanZee over leven met uitgezaaide prostaatkanker. Zijn verhaal is openhartig, inspirerend en krachtig. Inschrijven kan bij PostaanZee. De toegang is gratis, iedereen is welkom.

Kadernota 2026: financiën gemeente Bergen komende jaren op orde

De Kadernota 2026 van gemeente Bergen legt de basis voor gezonde financiën. Beperkte lastenverzwaringen en gerichte investeringen zorgen voor evenwicht. Lopende programma’s blijven doorgaan. De gemeenteraad neemt in juli definitieve besluiten.

Ander nieuws uit de drie Egmonden

Lokale adverteerders












×