Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen heeft besloten de kadernota 2026 voor besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad. In deze kadernota doet het college voorstellen om de gemeentelijke financiën structureel op orde te brengen en houden. De bezuinigingen en lastenverzwaringen zijn tot stand gekomen in verschillende sessies met de gemeenteraad, met als uitgangpunt om de gevolgen van de maatregelen waar mogelijk te beperken voor inwoners en ondernemers.
De kadernota 2026 is dit jaar beleidsarm van aard. Dat betekent dat er weinig nieuwe beleidsinitiatieven worden voorgesteld. In plaats daarvan ligt de nadruk op het herstellen van het evenwicht in de gemeentefinanciën op lange termijn. Aanleiding hiervoor zijn de aangekondigde korting op het gemeentefonds door het Rijk en de sterk gestegen kosten voor jeugdzorg in de afgelopen jaren.
Ombuigingsmaatregelen
Om te voorkomen dat de gemeente in 2026 en de jaren daarna te maken krijgt met een begrotingstekort, stelt het college ombuigingsmaatregelen voor. Daarbij is nadrukkelijk gekozen voor maatregelen met zo min mogelijk directe gevolgen voor inwoners en ondernemers. Wel omvatten de, met de gemeenteraad voorbereide, maatregelen een aantal lastenverzwaringen. Deze laatste betreffen met name beperkte verhogingen van de toeristenbelasting, parkeerbelasting en forensenbelasting.
Investeren in de toekomst
Ondanks de ombuigingsmaatregelen maakt de gemeente wel ruimte voor enkele, incidentele investeringen. Zo wordt er geïnvesteerd in extra handhavingscapaciteit, kwaliteit van besluitvormingsprocessen en verlenging van de financiering van het centrummanagement in de drie kernen. Lopende programma’s op het gebied van verduurzaming, woningbouw en sociale cohesie blijven daarnaast gewoon doorgaan.
Raad maakt definitieve keuzes
Dit document geeft richting aan het opstellen van de begroting voor 2026 en schetst de belangrijkste financiële en beleidsmatige kaders voor het komende jaar. De voorgestelde kadernota is een belangrijk instrument in het besluitvormingsproces: het vormt de basis waarop de gemeenteraad in juli inhoudelijke keuzes maakt over inkomsten en uitgaven. Daarbij speelt ook de aankondiging van het Rijk over hoe het Gemeentefonds verdeeld wordt een belangrijke rol. Als dat extra financiële ruimte biedt, kunnen voorstellen worden aangepast.
Ambitie blijft
Wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman (Financiën): “We staan voor serieuze keuzes om onze financiën op orde te brengen en te houden, maar tegelijkertijd blijven we investeren in wat écht belangrijk is voor onze inwoners en ondernemers. Als college zijn we van mening dat we met deze kadernota een stevige en duurzame basis leggen voor de begroting van de gemeente Bergen in 2026 en de jaren daarna. Precies zoals we eerder ook hebben beloofd te doen”.