Het Zeeuws Meisje: Een Reclame-icoon Met Een Verrassende Herkomst
Iedereen kent het Zeeuws Meisje, dat iconische figuur uit de Nederlandse margarinereclame van Blue Band. Met haar kanten kap en traditionele klederdracht vertegenwoordigde ze de eenvoud, zuinigheid en degelijkheid waar Zeeland vaak mee geassocieerd wordt. De reclamecampagne uit de jaren ’60 en ’70 was een groot succes, en het Zeeuws Meisje werd een symbool van betrouwbaarheid en huiselijkheid. Maar wat als ik je vertel dat het allereerste Zeeuws Meisje eigenlijk helemaal niet uit Zeeland kwam?
Thea Jonker: Het “Zeeuws” Meisje Uit Egmond aan Zee
Journalist Peter de Jonge, auteur van het boek Geen cent te veel, hoor; 130 jaar Zeeuws Meisje, ontdekte na jaren van speurwerk dat het eerste Zeeuws Meisje, Thea Jonker, uit Egmond aan Zee kwam – ver van Zeeland. Thea kreeg 400 gulden betaald voor haar rol, een flink bedrag in die tijd, zeker voor een meisje van slechts 12 jaar. Thea werd het gezicht van een iconisch product, en het beeld van het Zeeuws Meisje leefde voort, zelfs toen ze als tiener nog regelmatig op straat werd aangesproken met “Zeeuws Meisje!”
Een Marketingkeuze, Geen Traditionele Afkomst
Waarom koos Blue Band voor een meisje dat helemaal niet uit Zeeland kwam? Het antwoord is simpel: het ging om de uitstraling, niet om de afkomst. Reclamebureaus zochten meisjes die aan een bepaald schoonheidsideaal voldeden: fris, blond en een beetje Hollands. Thea, die al eerder had gecast voor een Chocolareclame, paste perfect in dit plaatje. Haar afkomst uit Noord-Holland deed er in de marketingwereld weinig toe.
De zoektocht naar “1970”
Peter de Jonge heeft inmiddels het verhaal van bijna alle Zeeuws Meisjes achterhaald, behalve dat van het meisje uit 1970. Wat hij echter met zekerheid kan zeggen, is dat ook dit meisje waarschijnlijk niet uit Zeeland kwam. Net als bij Thea Jonker, werd de opvolger hoogstwaarschijnlijk gevonden in het modellenbestand van een reclamebureau dat zich buiten Zeeland bevond.
Nostalgie en Blijvende Betekenis
Ondanks het feit dat de herkomst van het Zeeuws Meisje misschien niet zo Zeeuws was als we dachten, blijft de nostalgie rond het merk levendig. De reclameslogans “Ons Zeeuwen bin zunig” en “Geen cent te véél, ôôr” resoneren nog steeds bij oudere generaties, en het margarinemerk behoudt zelfs vandaag de dag een marktaandeel van 5%, ondanks het feit dat er al decennia geen nieuwe reclames zijn gemaakt.
Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van het Zeeuws Meisje en de verhalen achter de gezichten van deze iconische figuren? Op 9 november presenteert Peter de Jonge zijn boek bij boekhandel De Koperen Tuin in Goes, waar hij samen met een aantal Zeeuws Meisjes aanwezig zal zijn om te signeren.
Het Zeeuws Meisje mag dan wel niet altijd uit Zeeland komen, ze heeft zonder twijfel een plekje in de Nederlandse geschiedenis veroverd!
Geïnspireerd door: Programma Adres onbekend
Fotos: Peter Jonker