Tentoonstelling : HET ZAND NOG IN DE SCHOENEN – Galerie De Kapberg

17 juni 2024 | Egmond aan den Hoef, Expositie, Galerie de Kapberg, Kunst & Cultuur

Galerie De Kapberg toont werk van 5 kunstenaars die het gevoel kennen van het zand nog in de schoenen te hebben. Elk van hen woont of heeft gewoond bij het duingebied. Zij kennen de tocht naar en terug van het strand. Daarom is De Kapberg de perfecte locatie om hun werk te tonen.

 

Emo Verkerk is bekend door zijn portretten van historisch figuren, veelal schrijvers.

Het zijn vaak mannen die naast bewondering ook mededogen opwekken door hun persoonlijkheid of zwakheden. Verkerk ziet deze personen meer als helden dan als underdogs, voor hem zijn het de “helden van de wanhoop”.

Zijn portretten kunnen tekeningen of schilderijen zijn. Soms stelt hij de portretten samen uit driedimensionale voorwerpen zoals spijkers, hout en stukjes metaal. Over het algemeen gaat het om schilderijen op allerlei ondergronden, variërend van marmer, triplex, een emmer, een stuk gaas, blik of karton tot schilderslinnen. Verkerk woont en werkt al decennialang in Den Helder.

 

Marit Dik woonde lange tijd in Alkmaar. Haar kinderen groeiden er op. Het gevoel van zand in de schoenen kan zij zo oproepen. Vrouwen spelen in haar werk altijd de hoofdrol, zij wil hun gevoe-lens proberen te vangen. Hoe zij zich verhouden tot de natuur, maar ook tot het leven als jongvolwassene, als moeder, of anderszins. Haar houtsneden zijn recent ontstaan. Stel je moet uitwijken naar een ander land, hoe red je je dan? Dat zijn vragen die zij zich stelt. In de expositie zijn grote houtsneden, waarvan één met de titel zand in de schoenen, en schilderijen van haar te zien.

 

Moritz Ebinger woont en werkt ruim 15 jaar in Egmond. Hij is een creatieve duizendpoot. Behalve tekeningen en schilderijen, maakt hij objecten, installaties, radioprogramma’s en films. Met zekere hand zet hij de lijnen op papier. Zonder eerst te schetsen ontstaan de tekeningen. Midden in de chaos van zijn atelier werkt hij in diepe concentratie. De tekeningen en schilderijen op deze expositie zijn gemaakt als welkom voor de geboorte van zijn eerste kleinzoon.

 

Maurice van Tellingen is beeldend kunstenaar wiens werk balanceert tussen schilderkunst en sculpturaal werk. Zijn ruimtelijke werken lijken beelden van een herinnering of sfeer die herkenbaar is, maar die de kijker niet direct kan plaatsen. Het zijn modellen van de werkelijkheid. Van Tellingen speelt met het perspectief en tovert de ruimtes groter dan ze zijn. Gang, trappenhuis, woonkamers etc. hij kiest voor alledaagse plekken.

Van Tellingen zegt over zijn werk:‘De focus van mijn werk ligt op de tussenruimte, de lege ruimte die het menselijk drama omgeeft, een ruimte voor reflectie.’

 

Het werk van Regula Maria Muller toont liefde voor de natuur. De natuur, die met haar overmacht de grenzen van ons bestaan bepaalt, de schoonheid van het vergankelijke, waarin ook een bizarre, wrede kant schuilt, dat is haar inspiratie. Het werk is organisch en fragiel en laat een fijnzinnigheid zien in de omgang met materiaal en het werken met ambachtelijke technieken.

Vanuit haar atelier kan zij de tulpenvelden zien, dat inspireerde haar om werken over de tulp te maken. Zij verdiepte zich in de geschiedenis van de tulp. In de expositie laat ze bewerkte foto’s en kralenobjecten uit de Tulpmania-serie zien.

 

De tentoonstelling is te zien van 28 juni t/m 18 augustus op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Toegang altijd gratis!

Slotweg17 in Egmond aan den Hoef.

Opening op zondag 30 juni om 15.00 uur. U bent van harte welkom. www.galeriedekapberg.nl

Timmerdorp Egmond Binnen gaat maandag 22 juli van start

Aanstaande maandag 22 juli begint het Timmerdorp in Egmond Binnen voor de 46e keer. Het geliefde evenement duurt tot en met donderdag 25 juli 2024....

Bodycams worden onderdeel van standaarduitrusting boa’s

Bodycams worden vanaf vrijdag 12 juli onderdeel van de standaarduitrusting van boa’s in de gemeente Bergen. Bodycams zijn kleine camera’s die aan de kleding van de boa’s worden bevestigd.

Timmerdorp Egmond aan den Hoef gaat maandag 22 juli van start!

Ook dit jaar kunnen we ons weer verheugen op het Timmerdorp in Egmond aan den Hoef! Van maandag 22 juli tot en met donderdag 25 juli zullen kinderen aan de slag gaan met het thema “De Boerderij.”

“Op Vleugels van de Hoop” in de Slotkapel

Op zondag 21 juli vindt in de Slotkapel de tweede avond plaats van de serie “Het luchtig Slot” 2024. Deze avond staat in het teken van een prachtige combinatie van poëzie en muziek, met als thema “Op Vleugels van de Hoop.”

Inschrijving voor de Fjoertoer Egmond 2024 is geopend!

De 10e editie van de Fjoertoer Egmond vindt plaats op vrijdag 29 en zaterdag 30 november. Dit jaar brengen we tijdens de koude wintermaanden de zomer naar de Egmonden en Heiloo met ons feestelijke thema: Fjoertoer Fiësta!

Reünie tijdens Jubileumconcert Muziekvereniging Lamoraal van Egmont

Muziekvereniging Lamoraal van Egmont viert dit jaar haar 120-jarig jubileum! Ter ere van deze bijzondere mijlpaal organiseert het orkest een reünie tijdens het jubileumconcert op 16 november. Alle oud-leden en voormalige muzikanten zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze speciale gelegenheid.

Laatste kijkje achter de schermen bij Slotkwartier op 17 juli

De restauratiewerkzaamheden van het Slotkwartier zitten er bijna op. Daarom organiseert de gemeente Bergen voor de laatste keer een kijkje achter de schermen bij Hoeve Overslot en Slotweg 44 op 17 juli.

Ander nieuws uit de drie Egmonden

Vriendengroep bouwt Zomerfestival Egmond verder uit

Vriendengroep bouwt Zomerfestival Egmond verder uit

Na twee succesvolle edities kijken de inwoners van Egmond en omgeving reikhalzend uit naar de derde editie van het Zomerfestival in Egmond aan den Hoef. Kevin Beers, een van de organisatoren, deelt enthousiast: “De weersvoorspellingen zijn erg goed, en we zijn er helemaal klaar voor. Bovendien hebben we wat leuke nieuwe toevoegingen in petto.”

Lokale adverteerders
×