Taalavonturen bij Taal.DeSchulp

11 februari 2024 | Egmond Binnen, Iedereen doet mee, Welzijn

Iedereen doet mee in de Egmonden
Hieronder weer een mooi voorbeeld van vrijwilligerswerk. hoe dat voor de dorpen waardevol is, maar ook voor de vrijwilliger zelf. Het is zo mooi om te lezen, dat iemand na haar pensioen haar kennis en kunde inzet voor de inwoners en daar zelf ook van geniet.

Jeanine Beentjes, coördinator voegt nog aan het onderstaande toe, dat ook Sport voor ouderen (zoals Walking Voetbal) en de lunch voor mantelzorgers en mantelzorgvragers door vrijwilligers uitgevoerd worden.

 

 

Taalavonturen bij Taal.DeSchulp in dorpshuis Egmond-Binnen

Tekst door: Corine Bosma

Met de start van Taal.DeSchulp gaat een wens van het Dorpshuis en van mij als kersverse pensionado in vervulling. Het dorpshuis is voortdurend op zoek naar manieren om mensen samen te brengen en te ondersteunen bij de zaken waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen. Voor mij geldt, nu ik ben gestopt als docente economie op een middelbare school, dat ik graag maatschappelijk actief wil blijven en het liefst op een vakgebied waar ik affiniteit en ervaring mee heb, taal en economie. Het is dit geval taal geworden. Na mijn middelbare school heb ik de opleiding tot vertaler gevolgd, en daarmee ben ik grondig ingevoerd in de geheimen van de Nederlandse taal. Vervolgens ben ik mij als vertaler gaan specialiseren in economische onderwerpen en heb daarbij de studie economie aan de UvA gedaan. Toen kwam de wens op om maatschappelijk relevant actief te zijn en zo belandde ik in het onderwijs.

Ik vind het geweldig dat in ons dorp Egmond-Binnen het dorpshuis zo’n belangrijke plek inneemt. Dit toont voor mij het belang van maatschappelijke organisaties en verbanden. In een tijd waarin mensen vaker alleen en op zichzelf wonen, is er grote behoefte aan een soort gezamenlijke huiskamer. En in deze huiskamer draag ik graag bij aan samen bezig zijn met taal, omdat een goede taalvaardigheid van groot belang is om te kunnen meedraaien in de maatschappij. Dat begint bij algemene kennis en wordt beter van veel (voor-)lezen. En dat willen we stimuleren in het dorpshuis met Taal.DeSchulp. Helemaal mooi als het lukt om mensen te laten ervaren hoe leuk het is om te lezen en hoeveel groter je wereld ervan wordt.

Met andere vrijwilligers bieden we allerlei leuke en nuttige taalactiviteiten aan bedoeld om de Nederlandse taal beter te leren lezen, spreken en begrijpen. We doen dat met een Taalcafé, een boekenclub, voorleesuurtjes voor de kinderen en een inloop-vragenuur voor iedereen met concrete vragen over Nederlandse teksten. En wat mij betreft is dit nog maar het begin!

Samen doen is leuker en gemakkelijker. Bij onze activiteiten is het sociale aspect belangrijk. Door samen bezig te zijn met taal, verbetert niet alleen je taalvaardigheid, maar leer je andere mensen kennen en praat je met elkaar over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Dat zorgt voor een gevoel van verbinding. En natuurlijk helpt een lekker kopje koffie of een theetje ook mee.

Deelname aan de activiteiten is gratis en aanmelden hoeft niet. Iedereen is welkom. Eenmaal in het dorpshuis kun je meteen terecht voor je zorgvragen, want ook dat is een belangrijke rol die het dorpshuis vervult. Kortom: doe mee!

 

 

Stem op ons!: PostaanZee uit Egmond maakt kans op Appeltje van Oranje 2024

PostaanZee is genomineerd voor een Appeltje van Oranje 2024!
Vanaf woensdag 22 mei kun je op ons stemmen als favoriet. Er zijn 50 projecten die kans maken op deze mooie prijs.

Benefietconcert met de ‘Wittebroden’ in de Slotkapel

De familie Wittebrood nodigt u uit voor een bijzonder muzikaal evenement in de historische Slotkapel. Op zondag 26 mei van 15.00 tot 17.00 uur zullen de ‘Wittebroden’ een concert verzorgen dat niet gemist mag worden.

Sjeu de Binders seizoen 2024 van start

De Sjeu de Binders, een jeu de boules vereniging met een rijke geschiedenis van 24 jaar, kondigt met enthousiasme het begin van het seizoen 2024...

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers speelt Ervaar de magie van tien musicals in één voorstelling

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers kondigt met trots hun nieuwste productie aan: ‘The Magic of Musicals’. Ter ere van hun 55-jarig jubileum brengt de vereniging op 31 mei en 1 juni een spektakel vol muziek, dans en drama naar Theater A.F. Vrij Zijn in Alkmaar.

Bankoe-Games inschrijving in het proeflokaal op 26 mei

Bankoe-Games inschrijving in het proeflokaal op 26 mei

Gezellige buurt-rommelmarkt op 26 mei in Egmond aan Zee

Op zondag 26 mei wordt er een gezellige buurt rommelmarkt georganiseerd in Egmond aan Zee. Van 10:00 tot 15:00 uur zullen enthousiaste buurtbewoners hun tweedehands artikelen aanbieden vanuit hun voortuinen.

Expositie “Herenweg Vroeger & Nu” geopend in Huys Egmont

Afgelopen weekend is een nieuwe expositie geopend in Huys Egmont onder de naam “Herenweg Vroeger & Nu”
Kom langs en bekijk alles over deze belangrijke verbindingsweg, die sind de middeleeuwen een historische route is.

Avond4daagse Egmond van 3 t/m 7 juni

Op maandag 3 juni 2024 start alweer de drieënveertigste editie van de avondvierdaagse vanuit Egmond aan den Hoef. De wandelaars kunnen kiezen tussen vijf en tien kilometer.

Spannende veelzijdigheid in de Kapberg vanaf 17 mei.

Op 17 mei a.s. start de nieuwe expositie bij Galerie de Kapberg van drie uiteenlopende en veelzijdige kunstenaars. Er zullen tekeningen, objecten en grafiek te zien zijn.   

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag op zaterdag 25 mei

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag op zaterdag 25 mei.
Bunkers in Egmond, Alkmaar en Bergen zijn voor één dag gezamenlijk open.

Aan tafel met… Peter J. H. van den Berg over Cornelis Hellingwerff

Aan tafel met… fietsvakanties in Europa bij PostaanZee

“BUURTBEMIDDELAAR” vrijwilligerswerk met een missie!

In de zomermaanden als er meer mensen buiten zijn en meer leefgeluiden hoorbaar zijn, stijgt de woonoverlast traditiegetrouw.
In dat geval kan buurtbemiddeling een uitkomst betekenen.

Doneer nu een naam en draag bij aan de realisatie van het LOST Monument

Met de lancering van het ‘Doneer een Naam’-initiatief wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan de totstandkoming van dit gedenkteken door het doneren van identiteitsplaatjes.

Boeiende avond met Daan Heerma van Voss in De Schulp

Boeiende avond met Daan Heerma van Voss in De Schulp! Hij vertelde kort over het ontstaan van de roman en las vervolgens een deel van het eerste hoofdstuk voor. De roman begint met het sterven van de pater familias in de vertrekhal van Schiphol. Het vervolg vertelt hoe zijn drie volwassen kinderen daarmee omgaan.

Een gevarieerd programma op Hoever Dorpsfeest 2024

Het jaarlijkse Hoever Dorpsfeest staat weer voor de deur en belooft een bruisend weekend te worden voor jong en oud. Op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni transformeert de pittoreske dorpskern van Egmond aan den Hoef in een levendige festiviteit met een rijke mix van kunst, cultuur, historie en gezelligheid.

Advertenties

Aanmelden nieuwsbrief

U kunt zich aanmelden bij de onze nieuwsbrief. U krijgt deze dan wekelijks of bij belangrijk nieuws direct in uw Email of whatsapp.
×