Recreatiestrand Hondsbossche duinen voorlopig behouden

24 mei 2024 | Gemeente Nieuws

De toekomst van het recreatieve strand bij de Hondsbossche duinen is onzeker. Een vooroeversuppletie door Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt ervoor dat het strand voorlopig breed genoeg blijft voor de vele strandbezoekers. Gemeente Schagen en gemeente Bergen maken zich samen met Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap sterk voor een recreatieve toekomst van de Hondsbossche duinen.

 

Samenwerking

In 2015 is in Camperduin een Petten een duinenrij en een strand aangelegd voor de Hondsbossche en Pettemer zeewering. Het plan was om het strand dat is aangelegd op een bepaalde breedte in stand te houden, maar dat blijkt moeilijker dan verwacht. De kust bij Camperduin en Petten blijkt namelijk last te hebben van een zeer sterke stroming. Hierdoor spoelt het gesuppleerde zand snel weg en zijn er meer suppleties van Rijkswaterstaat nodig dan verwacht. Dit brengt hoge kosten met zich mee en daarmee werd de toekomst van het recreatieve strand onzeker.

 

De gemeente Bergen en de gemeente Schagen hebben zich samen met Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap hard gemaakt voor de vooroeversuppletie in 2025. Deze suppletie onder water voor het strand werkt als een golfbreker en zorgt er onder andere voor dat het bestaande strand minder snel slijt. Bovendien voedt deze aangebrachte zandbank het strand en de duinen langzaam maar zeker van zand. Naast de veiligheid die de zeewering biedt zien de gemeenten namelijk een groot belang voor het behoud voor van het strand voor inwoners, ondernemers en recreanten. Door de vooroeversuppletie is er meer tijd om te onderzoeken op welke manier we het recreatieve strand ook in de toekomst kunnen behouden.

 

Wethouders Marco Wiesehahn-Vrijman (gemeente Bergen) en Simco Kruijer (gemeente Schagen) lichten toe: “Het is essentieel dat we de tijd nemen om samen met Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie te komen tot een gedeeld beeld bij een duurzame toekomst van onze prachtige kustlijn. Daarbij zoeken wij als gemeenten naar een goede balans tussen kustbescherming en kostenbeheersing en het behoud van de lokale natuur- en recreatieve waarden. Deze extra suppletie geeft ons de tijd om dat inzicht te krijgen”.

 

Toekomst Hondsbossche duinen
Met de vooroeversuppletie wordt het strand meer beschermd tegen erosie zodat inwoners en bezoekers net als de afgelopen jaren ook de komende jaren kunnen genieten van het recreatieve strand bij de Hondsbossche duinen. Rijkswaterstaat zal altijd voldoende suppleties uitvoeren om in ieder geval de zeewering in stand te houden en ons te beschermen tegen het water. Over aanvullende suppleties om ook het recreatieve strand in de toekomst te behouden worden nieuwe afspraken gemaakt.

VV Egmond – Akkoord financiering en uitvoering

Op raadsvergadering van 20 juni is de gemeenteraad unaniem akkoord gegaan met de financiering en uitvoering van het sportcomplex aan de Hogedijk in Egmond Binnen.

Gemeentenieuws – Nieuwe subsidiemogelijkheden voor dorpsfeesten en -evenementen

Er zijn nieuwe subsidiemogelijkheden beschikbaar voor dorpsfeesten en evenementen die de leefbaarheid en sociale samenhang in de kernen versterken.

Buitenexpositie Niek Zentveld op de Duinweg in Egmond Binnen

Met groot genoegen kondigen wij een bijzondere buitenexpositie aan, georganiseerd door de 89-jarige Niek Zentveld.
Deze expositie vindt plaats op zaterdag 22 en zondag 23 juni op de Duinweg in Egmond Binnen.  

Aan tafel met… Christine van Kennemer Wonen over koersplan Torenduin

Aan tafel met… Christine van Kennemer Wonen over koersplan Torenduin
Op donderdag 13 juni organiseert Kennemer Wonen een informatieve bijeenkomst onder de titel “Aan tafel met… Koersplan Kennemer Wonen”. Christine van Kennemer Wonen zal vanaf 13.30 uur bij Postaanzee aanwezig zijn om te vertellen over de plannen voor de Torenduinzaal als nieuwe ontmoetingsruimte.

Vocalgroup Erato Egmond zingt voor Kinderzomerkamp Schoorl

Op zondagmiddag 23 juni 2024 verzorgt vocal group Erato Egmond een zomerconcert in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar een goed doel: Kinderzomerkamp Schoorl.

Rapport raadsonderzoek gemeente Bergen deze zomer gereed

De onderzoekscommissie van de gemeenteraad van Bergen heeft afgelopen maandag drie getuigen gehoord in openbare zittingen.

GEMEENTERAAD MAAKT STUKKEN OPENBAAR

De gemeenteraad heeft de geheimhouding opgeheven op stukken die de aanleiding waren voor het raadsonderzoek in Bergen. Uit de nu gepubliceerde stukken.

Ander nieuws uit de drie Egmonden

Jeugdviswedstrijd  in Egmond aan den Hoef wordt uitgebreid met speciale dameswedstrijd en prijsvraag

Jeugdviswedstrijd in Egmond aan den Hoef wordt uitgebreid met speciale dameswedstrijd en prijsvraag

De jaarlijkse Jeugdviswedstrijd bij de Slotgracht in Egmond aan den Hoef breidt dit jaar uit met een speciale dames viswedstrijd en een spannende prijsvraag. Dit evenement, mede georganiseerd door Ramon Ooms, vindt plaats op zaterdagmiddag 29 juni en biedt jonge vissers de kans om hun talent te tonen en plezier te beleven aan het vissen.

Lokale adverteerders
×