Zaterdag 19 oktober 2024 is onder grote belangstelling het LOST monument onthuld in Egmond, ter nagedachtenis aan de bijna 25.000 vliegtuigbemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de Noord- en West-Europese wateren omkwamen en nog steeds vermist zijn. Na 2,5 jaar voorbereiding trokken nabestaanden uit Nederland, Groot-Brittannië en Polen de parachute van het monument naar beneden. Bijna 400 mensen waren aanwezig om dit bijzondere moment mee te maken, en de pers was massaal aanwezig om het evenement vast te leggen.
De Stichting Egmond ’40-’45 heeft in 2022 een comité opgericht voor de oprichting van dit monument, dat nu als blijvende herinnering dient aan de opofferingen van de vliegtuigbemanningen. Vertegenwoordigers van verschillende ambassades, waaronder Duitsland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Tsjechië, Nieuw-Zeeland en Australië, waren aanwezig en spraken hun dankbaarheid uit voor dit eerbetoon aan hun omgekomen landgenoten. Ook het Nederlandse ministerie van Defensie was vertegenwoordigd bij deze emotionele gebeurtenis.
Georgina Rose, achternicht van boordschutter Thomas Robert Pagett, sprak namens de nabestaanden. In haar toespraak deelde zij de impact van het verlies op haar familie en vertelde over haar oma, die nooit over het verlies van haar broer Thomas heen is gekomen. “Ik denk dat we te veel tijd besteden aan wie wat deed. Het is tijd om te verzoenen en samen te komen, omdat het nooit meer oorlog mag worden,” aldus Georgina.
Het LOST (Lost Over Sea Tribute) monument staat voor het herdenken van alle omgekomenen, zowel geallieerden als Duitsers. Martijn Visser, voorzitter van het comité, benadrukte de inclusieve boodschap van het monument: “Het is een monument voor alle slachtoffers. Want zonder vergeving is er ook geen verzoening mogelijk.”
De onthulling van het LOST monument markeert een belangrijke stap in het erkennen van de offers van de vliegtuigbemanning en het bevorderen van verzoening. Het monument zal dienen als een blijvende herinnering aan de noodzaak van vrede en samenwerking, en als een plaats voor reflectie voor toekomstige generaties.
Hieronder staat een foto-impressie van Dirk Sanders