Iedereen doet mee in de Egmonden: Preventieve gezondheidszorg

21 mei 2024 | Dorpshuis de Schulp, Dorpshuis Hanswijk, Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee, Egmond Binnen, Iedereen doet mee, PostaanZee, Welzijn

Met veel enthousiasme wil ik graag vertellen over weer een mooi initiatief in de Egmonden.

Preventieve gezondheidszorg is heel erg belangrijk en er zijn ook veel professionals en vrijwilligers die zich daarvoor inzetten. Tegelijkertijd en in een moeite door breiden inwoners hun sociale netwerk uit en delen wel en wee.

Edith Heiligers, oefentherapeut Mensendieck, heeft het initiatief genomen om al die professionals en vrijwilligers(organisaties) bij elkaar te halen tijdens een lunch in Hanswijk. Zo konden we kennis maken met elkaar en vooral makkelijk doorverwijzen. Bijvoorbeeld, een huisarts kan, als zij het belangrijk vindt, dat een patiënt meer beweegt, verwijzen naar een wandelgroep of naar yoga en weet nu ook, waarheen deze inwoner kan.

De samenwerking tussen Edith en de sportcoach, Eefke de Vos is al een tijd geleden ontstaan in de kern Bergen. Er is door de sportcoaches een website gemaakt, waarop de inwoners kunnen vinden, wat ze allemaal kunnen doen.

Ik was er namens de werkgroep: Iedereen doet mee, een werkgroep die de belangen behartigt van mensen met een fysieke beperking. En om over de zwemclub te vertellen, die we nog steeds bij de Roompot hebben.

En ook voor de inwoners met een beperking zijn diverse mogelijkheden, zoals stoel yoga bij PostaanZee.

Er wordt een strippenkaart ontwikkeld, waarmee inwoners een aantal sporten kunnen uitproberen. Deze kaart gaat waarschijnlijk €20 kosten voor 9 strippen. Je kunt dan bijvoorbeeld, drie keer naar Achilles, gymnastiek en/of 3 keer naar Pilates. Je kunt dan kijken, wat je bevalt en lid worden. Er zijn een aantal sportactiviteiten, die gratis zijn, zoals de wandelgroepen bij Hanswijk en de Schulp en alle activiteiten bij PostaanZee. Dat kost natuurlijk geen strippen.

We hebben gesproken over de inwoners, die niet durven in hun eentje of vervoer nodig hebben. Dat laatste kan bijvoorbeeld met de Maxmobiel. Wat betreft het eerste zijn we blij, dat de huisartsen uit de Egmonden zeer betrokken zijn en hun patiënten kunnen stimuleren om deel te nemen. En aan de inwoners bij deze de vraag, als je al gebruik maakt van de mogelijkheden, neem dan ook eens je buurvrouw, moeder etc. mee of geef een strippenkaart cadeau!

De strippenkaart komt binnenkort beschikbaar en is dan te koop bij de Dorpshuizen, de huisartsen en wellicht ook bij Dekker en Dekker.

Bovenstaande is vooral bedoeld voor de oudere inwoners. Dr. Barnasconi bracht nog in, dat de huisartsen zich ook zorgen maken over de jongeren tussen de 12 en 18. Tot 12 jaar wordt er meestal wel gesport, ook op school. Maar daarna geven toch te veel jongeren het op en worden soms te zwaar en ook eenzaamheid ligt op de loer. De deelnemer van SportZ (sport voor bepaalde doelgroepen), Lavinia Bijl komt met een voorstel.

Ik vond deze bijeenkomst zeer waardevol. Ik hoorde van mogelijkheden, die mij volstrekt onbekend zijn, maar vooral is het zo belangrijk, dat we op zo’n manier samenwerken, dat de inwoners, gebruik gaan maken voor het soort beweging, dat bij ze past.

Namens het Platform van de Egmonden.

Renske de Vreede

VV Egmond – Akkoord financiering en uitvoering

Op raadsvergadering van 20 juni is de gemeenteraad unaniem akkoord gegaan met de financiering en uitvoering van het sportcomplex aan de Hogedijk in Egmond Binnen.

Gemeentenieuws – Nieuwe subsidiemogelijkheden voor dorpsfeesten en -evenementen

Er zijn nieuwe subsidiemogelijkheden beschikbaar voor dorpsfeesten en evenementen die de leefbaarheid en sociale samenhang in de kernen versterken.

Buitenexpositie Niek Zentveld op de Duinweg in Egmond Binnen

Met groot genoegen kondigen wij een bijzondere buitenexpositie aan, georganiseerd door de 89-jarige Niek Zentveld.
Deze expositie vindt plaats op zaterdag 22 en zondag 23 juni op de Duinweg in Egmond Binnen.  

Aan tafel met… Christine van Kennemer Wonen over koersplan Torenduin

Aan tafel met… Christine van Kennemer Wonen over koersplan Torenduin
Op donderdag 13 juni organiseert Kennemer Wonen een informatieve bijeenkomst onder de titel “Aan tafel met… Koersplan Kennemer Wonen”. Christine van Kennemer Wonen zal vanaf 13.30 uur bij Postaanzee aanwezig zijn om te vertellen over de plannen voor de Torenduinzaal als nieuwe ontmoetingsruimte.

Vocalgroup Erato Egmond zingt voor Kinderzomerkamp Schoorl

Op zondagmiddag 23 juni 2024 verzorgt vocal group Erato Egmond een zomerconcert in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar een goed doel: Kinderzomerkamp Schoorl.

Rapport raadsonderzoek gemeente Bergen deze zomer gereed

De onderzoekscommissie van de gemeenteraad van Bergen heeft afgelopen maandag drie getuigen gehoord in openbare zittingen.

GEMEENTERAAD MAAKT STUKKEN OPENBAAR

De gemeenteraad heeft de geheimhouding opgeheven op stukken die de aanleiding waren voor het raadsonderzoek in Bergen. Uit de nu gepubliceerde stukken.

Ander nieuws uit de drie Egmonden

Jeugdviswedstrijd  in Egmond aan den Hoef wordt uitgebreid met speciale dameswedstrijd en prijsvraag

Jeugdviswedstrijd in Egmond aan den Hoef wordt uitgebreid met speciale dameswedstrijd en prijsvraag

De jaarlijkse Jeugdviswedstrijd bij de Slotgracht in Egmond aan den Hoef breidt dit jaar uit met een speciale dames viswedstrijd en een spannende prijsvraag. Dit evenement, mede georganiseerd door Ramon Ooms, vindt plaats op zaterdagmiddag 29 juni en biedt jonge vissers de kans om hun talent te tonen en plezier te beleven aan het vissen.

Lokale adverteerders
×