het motto van Jacqueline: “Het wonder zit in het gewone”

26 maart 2024 | Egmond aan Zee, Iedereen doet mee, PostaanZee, Welzijn

Iedereen doet mee in de Egmonden
Ook de bibliotheek neemt deel aan het Platform van de Egmonden en maakt het daardoor mede mogelijk om te zorgen, dat in alle Egmonden wordt samengewerkt met vooral de Dorpshuizen. En ook de bibliotheek werkt met veel plezier met vrijwilligers. De oproep, die het Museum twee weken geleden deed, heeft 10 belangstellenden voor vrijwilligerwerk opgeleverd!!

 

 

Als ik  denk aan iemand, die een groot voorbeeld is voor de actie van het Platform “Iedereen doet mee in de Egmonden”, dan is het Jacqueline Visser. Veel inwoners kennen Jacqueline als Wmo-consulent van het sociaal team en zij heeft trapliften, scootmobiels, aangepaste fietsen, dagbesteding of individuele begeleiding en huishoudelijke hulp voor inwoners geregeld.

Ik heb al vaker over het Platform geschreven of deelnemers van het Platform hebben stukjes geschreven, zoals de Schulp, de bibliotheek en de vele organisaties, die met vrijwilligers werken. Jacqueline was ook lid van het Platform.

Sinds 2015 is Jacqueline in dienst van de BUCH, de ambtelijke organisatie voor Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Maar op een enkel uitstapje na, naar een andere kern/gemeente, vanaf die tijd actief in de Egmonden. Haar functie-naam is nogal vaak veranderd. Van Wmo- consulent, via ambassadeur Sociaal Team tot de laatste maanden: Netwerk-adviseur Sociale Basis.

Maar welke functie zij ook had; ze bleef hetzelfde en dezelfde dingen doen. Naast wat hierboven al genoemd is, samen met inwoners plannen verzinnen om het wonen in de Egmonden nog leuker te maken.

Ik noem een paar voorbeelden: Beweegtuinen, wandelgroepen, betrokken bij de zwemclub “ Lekker Hoor”, sportactiviteiten samen met Eefke de Vos, bewegen combineren met activiteiten als boetseren. En Jacqueline liep ook mee met de wandeling met wethouder Briët, waar ik een paar maanden geleden over schreef.

Haar laatste actie is bijvoorbeeld op 26 maart bij Post aan Zee: boetseren en buikdansen.

Als een activiteit goed liep dank zij actieve inwoners, trok Jacqueline zich terug en zette haar tanden in een volgend project.

Ik schrijf laatste actie en dat betekent, dat Jacqueline vertrekt.

Afgelopen week heb ik Jacqueline geïnterviewd. Nou ja veel vragen hoefde ik niet te stellen, want Jacqueline praat honderduit en zit nog vol met plannen.

Maar die plannen zal zij vooral uitvoeren in Heiloo, waar Jacqueline woont. Tot mijn verbazing is Jacqueline ook nog imker en boetseert, schildert en leest zij graag.

Maar zoals zij zelf steeds zegt: haar hele leven staat in het teken van “verbinden”. En “vertrouwen”. Jacqueline is ervan overtuigd, dat inwoners heel goed in staat zijn om op allerlei manieren veel voor elkaar te betekenen. Soms is bij de opstart even een zetje nodig, maar daarna zijn inwoners prima in staat om allerlei activiteiten uit te voeren en uit te breiden.

Jacqueline zegt zelf, dat er ook wel eens wat mislukte, maar dan verzon ze samen met bijvoorbeeld de sportcoach weer wat nieuws. Zelf gebruikt ze de term “vrijwilliger” weinig, heeft het liever over actieve inwoners.

Naast dat Jacqueline uit enthousiasme best veel praat, kan zij ook goed luisteren en ziet ook, wanneer bijvoorbeeld een inwoner zich niet geheel op zijn/haar gemak voelt. Dan gaat ze een kopje koffie drinken en luistert.

Jacqueline heeft me haar zeer veelzijdige loopbaan verteld, maar dan wordt dit stukje veel te lang. Wat ik wel nog vertel, is dat zij begonnen is als ergotherapeut. Een ergotherapeut helpt mensen met een lichamelijke en geestelijke beperking hun situatie zo in te richten, dat zij zoveel mogelijk zelfstandig kunnen zijn. Ik vind het bijzonder, dat “vrijuit bewegen” door haar hele loopbaan een thema is geweest.

Jacqueline zou Jacqueline niet zijn als ze deze gelegenheid niet aan zou grijpen voor één van haar activiteiten, namelijk de Maxmobiel. Daar zijn weer actieve inwoners voor nodig. Je kan contact opnemen met Hans Krijnen: 0613555254.

Tenslotte wil zij iedereen bedanken, de inwoners, de collega’s in het sociaal team, de gebiedsregisseur, de sportcoaches, PostaanZee etc.

Ik eindig met het motto van Jacqueline: “Het wonder zit in het gewone”.

 

Namens het Platform van de Egmonden

 

Renske de Vreede

Stem op ons!: PostaanZee uit Egmond maakt kans op Appeltje van Oranje 2024

PostaanZee is genomineerd voor een Appeltje van Oranje 2024!
Vanaf woensdag 22 mei kun je op ons stemmen als favoriet. Er zijn 50 projecten die kans maken op deze mooie prijs.

Benefietconcert met de ‘Wittebroden’ in de Slotkapel

De familie Wittebrood nodigt u uit voor een bijzonder muzikaal evenement in de historische Slotkapel. Op zondag 26 mei van 15.00 tot 17.00 uur zullen de ‘Wittebroden’ een concert verzorgen dat niet gemist mag worden.

Sjeu de Binders seizoen 2024 van start

De Sjeu de Binders, een jeu de boules vereniging met een rijke geschiedenis van 24 jaar, kondigt met enthousiasme het begin van het seizoen 2024...

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers speelt Ervaar de magie van tien musicals in één voorstelling

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers kondigt met trots hun nieuwste productie aan: ‘The Magic of Musicals’. Ter ere van hun 55-jarig jubileum brengt de vereniging op 31 mei en 1 juni een spektakel vol muziek, dans en drama naar Theater A.F. Vrij Zijn in Alkmaar.

Bankoe-Games inschrijving in het proeflokaal op 26 mei

Bankoe-Games inschrijving in het proeflokaal op 26 mei

Gezellige buurt-rommelmarkt op 26 mei in Egmond aan Zee

Op zondag 26 mei wordt er een gezellige buurt rommelmarkt georganiseerd in Egmond aan Zee. Van 10:00 tot 15:00 uur zullen enthousiaste buurtbewoners hun tweedehands artikelen aanbieden vanuit hun voortuinen.

Expositie “Herenweg Vroeger & Nu” geopend in Huys Egmont

Afgelopen weekend is een nieuwe expositie geopend in Huys Egmont onder de naam “Herenweg Vroeger & Nu”
Kom langs en bekijk alles over deze belangrijke verbindingsweg, die sind de middeleeuwen een historische route is.

Avond4daagse Egmond van 3 t/m 7 juni

Op maandag 3 juni 2024 start alweer de drieënveertigste editie van de avondvierdaagse vanuit Egmond aan den Hoef. De wandelaars kunnen kiezen tussen vijf en tien kilometer.

Spannende veelzijdigheid in de Kapberg vanaf 17 mei.

Op 17 mei a.s. start de nieuwe expositie bij Galerie de Kapberg van drie uiteenlopende en veelzijdige kunstenaars. Er zullen tekeningen, objecten en grafiek te zien zijn.   

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag op zaterdag 25 mei

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag op zaterdag 25 mei.
Bunkers in Egmond, Alkmaar en Bergen zijn voor één dag gezamenlijk open.

Aan tafel met… Peter J. H. van den Berg over Cornelis Hellingwerff

Aan tafel met… fietsvakanties in Europa bij PostaanZee

“BUURTBEMIDDELAAR” vrijwilligerswerk met een missie!

In de zomermaanden als er meer mensen buiten zijn en meer leefgeluiden hoorbaar zijn, stijgt de woonoverlast traditiegetrouw.
In dat geval kan buurtbemiddeling een uitkomst betekenen.

Doneer nu een naam en draag bij aan de realisatie van het LOST Monument

Met de lancering van het ‘Doneer een Naam’-initiatief wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan de totstandkoming van dit gedenkteken door het doneren van identiteitsplaatjes.

Theatergroep Horizon presenteert: The Wiz – Een magische avond voor het hele gezin!

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers kondigt met trots hun nieuwste productie aan: ‘The Magic of Musicals’. Ter ere van hun 55-jarig jubileum brengt de vereniging op 31 mei en 1 juni een spektakel vol muziek, dans en drama naar Theater A.F. Vrij Zijn in Alkmaar.

Recreatiestrand Hondsbossche duinen voorlopig behouden

Recreatiestrand Hondsbossche duinen voorlopig behouden door vooroeversuppletie.

Herdenking Kamp Schoorl op 11 juni

Op dinsdag 11 juni om 14.00 uur vindt de jaarlijkse herdenking van Kamp Schoorl plaats. De herdenking is bij het monument aan de Oorsprongweg in Schoorl. Iedereen is van harte uitgenodigd deze herdenking bij te wonen.

Advertenties

Aanmelden nieuwsbrief

U kunt zich aanmelden bij de onze nieuwsbrief. U krijgt deze dan wekelijks of bij belangrijk nieuws direct in uw Email of whatsapp.
×