Herdenking Kamp Schoorl op 11 juni

22 mei 2024 | Gemeente Nieuws

Op dinsdag 11 juni om 14.00 uur vindt de jaarlijkse herdenking van Kamp Schoorl plaats. De herdenking is bij het monument aan de Oorsprongweg in Schoorl. Iedereen is van harte uitgenodigd deze herdenking bij te wonen.

Het monument staat daar sinds 1991 op initiatief van de Stichting Vriendenkring Mauthausen. Het is opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen. Het monument staat bij Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg.

Kamp Schoorl
De eerste gevangenen in het kamp waren 427 joodse mannen die tijdens de razzia’s van 22 en 23 februari 1941 werden samengedreven op het Jonas Daniël Meyerplein in Amsterdam. Dit leidde tot de Februaristaking, waarbij duizenden arbeiders en anderen in de hoofdstad en omliggende steden het werk neerlegden. Dit deden zij uit protest tegen het brute optreden tegen hun joodse stad- en landgenoten door de Duitse bezetter. Op 11 juni 1941 was er in Amsterdam opnieuw een grote razzia. Daarbij werden 310 joodse mannen opgepakt en in Kamp Schoorl gevangen gezet.

Voor ongeveer 1900 mensen is Kamp Schoorl de eerste plaats geweest van een lange lijdensweg naar de nazi-kampen elders. Meer dan 1000 van hen, voornamelijk joodse en politieke gevangenen, zijn daarvan niet teruggekeerd. Van de joodse mannen hebben er twee de oorlog overleefd.

Programma
Het programma duurt van 14.00 uur tot circa 15.15 uur. Het programma wordt geopend door Monique Klaver-Blankendaal, gebiedsregisseur Schoorl. Vervolgens zijn er toespraken van burgemeester Lars Voskuil en Ronny Naftaniel. De basisschoolkinderen doen voordrachten en daarna volgt een muzikaal optreden van het koor Hejmisj Zain. Rabbijn S. Spiero zal voorafgaand aan de één minuut stilte het Jizkor-gebed uitspreken. Vervolgens is de bloemlegging. We sluiten af om 15.15 uur met koffie en thee bij Buitencentrum Schoorlse Duinen.

Het programma is ook te volgen via een livestream: https://youtube.com/live/k39Uaf8lTN0?feature=share

VV Egmond – Akkoord financiering en uitvoering

Op raadsvergadering van 20 juni is de gemeenteraad unaniem akkoord gegaan met de financiering en uitvoering van het sportcomplex aan de Hogedijk in Egmond Binnen.

Gemeentenieuws – Nieuwe subsidiemogelijkheden voor dorpsfeesten en -evenementen

Er zijn nieuwe subsidiemogelijkheden beschikbaar voor dorpsfeesten en evenementen die de leefbaarheid en sociale samenhang in de kernen versterken.

Buitenexpositie Niek Zentveld op de Duinweg in Egmond Binnen

Met groot genoegen kondigen wij een bijzondere buitenexpositie aan, georganiseerd door de 89-jarige Niek Zentveld.
Deze expositie vindt plaats op zaterdag 22 en zondag 23 juni op de Duinweg in Egmond Binnen.  

Aan tafel met… Christine van Kennemer Wonen over koersplan Torenduin

Aan tafel met… Christine van Kennemer Wonen over koersplan Torenduin
Op donderdag 13 juni organiseert Kennemer Wonen een informatieve bijeenkomst onder de titel “Aan tafel met… Koersplan Kennemer Wonen”. Christine van Kennemer Wonen zal vanaf 13.30 uur bij Postaanzee aanwezig zijn om te vertellen over de plannen voor de Torenduinzaal als nieuwe ontmoetingsruimte.

Vocalgroup Erato Egmond zingt voor Kinderzomerkamp Schoorl

Op zondagmiddag 23 juni 2024 verzorgt vocal group Erato Egmond een zomerconcert in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar een goed doel: Kinderzomerkamp Schoorl.

Rapport raadsonderzoek gemeente Bergen deze zomer gereed

De onderzoekscommissie van de gemeenteraad van Bergen heeft afgelopen maandag drie getuigen gehoord in openbare zittingen.

GEMEENTERAAD MAAKT STUKKEN OPENBAAR

De gemeenteraad heeft de geheimhouding opgeheven op stukken die de aanleiding waren voor het raadsonderzoek in Bergen. Uit de nu gepubliceerde stukken.

Ander nieuws uit de drie Egmonden

Jeugdviswedstrijd  in Egmond aan den Hoef wordt uitgebreid met speciale dameswedstrijd en prijsvraag

Jeugdviswedstrijd in Egmond aan den Hoef wordt uitgebreid met speciale dameswedstrijd en prijsvraag

De jaarlijkse Jeugdviswedstrijd bij de Slotgracht in Egmond aan den Hoef breidt dit jaar uit met een speciale dames viswedstrijd en een spannende prijsvraag. Dit evenement, mede georganiseerd door Ramon Ooms, vindt plaats op zaterdagmiddag 29 juni en biedt jonge vissers de kans om hun talent te tonen en plezier te beleven aan het vissen.

Lokale adverteerders
×