Hoever Dorpsfeest – Programma zaterdag 8 juni

De Hoever Heerlijkheid:
Egmond door de eeuwen heen

​Op zaterdag 8 juni 2024 wordt het Slotkwartier van Egmond aan den Hoef omgetoverd in een beleving van kunst, cultuur en historie: De HoeverHeerlijkheid.

Wat is er allemaal te doen?

11.00-17.00 uur Ambachtenmarkt
Oude ambachten, historische spelletjes, straattheater, muziek, terrassen, plein air schilders en portrettekenaars, kramen met handelswaar… Het wordt weer een drukte van belang aan de Slotweg.

​13.00 uur Workshop tekenen door Philip Hopman
Als het 13.00 uur is, begint kinderboeken-illustrator Philip Hopman met zijn verhaal. Kinderen kunnen met zijn hulp prachtige tekeningen maken.

 

13.00-16.00 uur Rondje Paardentram
Dit rondje staat in het teken van de vele neringen (winkels, herbergen en ambachten) die de oude kern van Egmond aan den Hoef rijk was in de periode 1900 – 1920. Vertellers die meerijden op de paardentram putten uit de verhalen van Stichting Historisch Egmond, maar vooral ook uit verhalen van mede-dorpsgenoten, vaders, moeders, opa’s en oma’s over die tijd.

​​

Op de Slotruïne: terug naar de middeleeuwen. En verder….
Op de slotruïne waan je je in de middeleeuwen. Huys Egmont heeft de Compagnie van Breederode bereid gevonden om ons kennis te laten maken met hoe mensen in de middeleeuwen leefden.

​Kwakzalvers, heksen en nonnen
Als het om de beroepen van weleer gaat, is Theatervereniging de Flierefluiters de aangewezen groep om deze tot leven te brengen. Op de markt kun je de narren van het kasteel tegen het lijf lopen en als je je niet zo lekker voelt, staat de kwakzalver voor jou gereed. Wil je je eigen toekomst weten? Spannend! Schuif aan in de tent van de waarzegster en je weet waar je aan toe bent. Heksen hadden het in vroeger tijden zwaar en ze waren hun leven niet zeker. We hebben er toch twee gevonden, maar kijk uit! En uit het klooster van weleer is zal een non ons helpen om op het rechte pad te blijven.

 

Wat is er te doen in Huys Egmont?

Huys Egmont is het bezoekerscentrum tegenover de slotfundamenten en hier kan jong en oud terecht voor informatie over het kasteel, de bewoners en ook over algemene historische zaken. Zoals altijd is er een expositie over het kasteel, met spullen die gevonden zijn toen het kasteel werd opgegraven.

Dit jaar is er ook een leuke expositie over de Herenweg, vol met foto’s van hoe deze belangrijke weg er 100 jaar geleden uit zag.

Voor kinderen is er altijd veel te doen:
Zoek de verschillen bij onze grote kasteelwand. Hier kunnen de allerkleinsten op zoek naar de 10 verschillen en de wat grotere kinderen zelfs naar 25 verschillen (gratis)!
Speurtochten die kinderen met hun ouders / opa / oma kunnen doen. De ene speurtocht brengt ze door de Julianaweg en Schoolstraat (gratis),
terwijl de wat uitgebreidere tweede speurtocht door het park en rond de fundamenten gaat (1,50 EUR per deelnemer).
In de tuin (het oude schoolplein van de Openbare School) staat een stoer klimtoestel voor de kleinsten, terwijl even verderop een spelletjestafel uitnodigt tot het spelen van een potje schaken, dammen of mens-erger-je-niet.
Tijdlijn: door de tuin loopt een mooi stenen pad, dat vol ligt met grote afbeeldingen en QR-codes. Het is een tijdlijn, die bezoekers mee neemt op een reis door de geschiedenis van het Slotkwartier. Scan bij de bedrukte tegels de QR-zode en hoor zelf hoe Hofnar Oel vertelt wat er vroeger is gebeurd. Binnen bij de balie kunnen kinderen een grote dobbelsteen ophalen, waarmee ze de tijdlijn kunnen gebruiken om levend ganzenbord te spelen. Wie komt er als eerste bij het eindpunt??”

 

Kunstroute
Lokale kunstenaars die regionaal, landelijk en soms zelfs internationaal bekend staan om de hoge kwaliteit van hun werk exposeren op verrassende locaties in het Slotkwartier.

​17.00 uur Hoever Kunstveiling
Elk jaar maken Egmondse kunstenaars unieke kunstwerken die geveild worden tijdens de Hoever Kunstveiling in de Slotkapel.
U kunt de kunstwerken de hele dag zien bij de infokraam van het HoeverDorpsfeest, centraal op de markt. Hier kunt u ook een bod uitbrengen op uw favoriete tegeltje. Heeft u het winnende bod? U weet het tijdens de veiling!

18.00 uur Hoever Dorpsdiner
Aan lange tafels genieten bezoekers en bewoners van een gezamenlijke maaltijd. Deze wordt tegen een kleine vergoeding verzorgd door lokale horeca ondernemers.

De maaltijd wordt opgeluisterd met gezellige (accordeon)muziek van André Vrolijk. Alleen al voor zijn muziek wil je er bij zijn!

​Inloop is vanaf 18.00 uur, aanvang diner is om 18.30 uur.

Advertentie

×