Een wandeling met . . .

7 februari 2024 | Egmond Binnen, Iedereen doet mee, Welzijn

Iedereen doet mee in de Egmonden
Een maand of twee geleden stond er in Dorpsgenoten een verslag van de wandeling met wethouder Briët en inwoners met een beperking. Omdat de Egmonden ook provinciale wegen hebben is als vervolg door Celia een vervolg georganiseerd met De heer Olthof van de Provincie Noord-Holland.
Het duurde even voor er toestemming kwam om dit verslag te plaatsen, maar nu is het er!

 

 

Een wandeling met gedeputeerde dhr. Olthof en de adviseur wegen van de provincie Noord-Holland.

Tekst door: Yvonne en Celia Oostermeijer

15 oktober is de jaarlijkse dag van de witte stok. Op verschillende plaatsen in Nederland kunnen mensen ervaren hoe het is om zich m.b.v. een taststok en een simulatiebril (blind of slechtziend) door het verkeer te bewegen.

Daaruit is het idee geboren om mijnheer Olthof, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland, uit te nodigen voor een gesprek en hem te laten ervaren hoe het is om als blinde/slechtziende persoon de randweg, de N512, bij Egmond-Binnen over te steken.

Yvonne Oostermeijer heeft het syndroom van Usher, zij is bijna blind en zeer slechthorend. Zij is een van de vele mensen met een beperking, die deze onoverzichtelijke en onveilige randweg niet durft over te steken. Zij moet altijd leunen op de begeleiding van andere mensen en dat belemmert haar in haar zelfstandigheid.
Haar vrouw Celia zet zich in voor mensen met een beperking. Samen zijn zij leden van de pas opgerichte werkgroep ‘Iedereen doet mee’.

Op 22 december was het zover. Dhr. Olthof kwam, samen met de adviseur wegenbouw. Deze adviseur is betrokken bij alle wegen, groot en klein in de provincie Noord-Holland. Hij adviseert, coördineert en controleert alles met betrekking tot het beste onderhoud en de optimale inrichting van de infrastructuur.

We hadden slechts een uur de tijd, maar we hebben dit uur zo goed mogelijk benut. We hebben het gesprek breder ingezet, van alleen visueel beperkte mensen naar alle mensen met een visuele, auditieve, lichamelijke, geestelijke beperking en ouderen.
Celia bracht het VN-Verdrag Handicap onder de aandacht en gaf het uitgeprint mee.
Dit verdrag verplicht de Overheid om zich in te spannen voor mensen met een beperking, zodat zijn op álle gebieden, volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij.

Dhr. Olthof legde uit, dat randwegen begin jaren ’80 werden aangelegd als oplossing voor de veiligheid en het ontlasten van de dorpen. De doorstroming van het verkeer stond toentertijd op no. 1.
Er is echter veel veranderd. Vooral in de kustplaatsen wordt veel gerecreëerd aan de overkant van de provinciale wegen. De doorstroming van het verkeer heeft daardoor niet altijd meer de eerste prioriteit.
De Provincie heeft besloten zich te verdiepen in de problematiek rond deze wegen. ‘We gaan bij alle oversteken kijken hoe die veiliger kunnen. Een kant en klare oplossing is echter niet 1-2-3 voorhanden. Er moet goed over nagedacht worden.’

We waren het er met elkaar over eens dat een rotonde weliswaar het verkeer afremt, maar dat voetgangers (en zéker ouderen of mensen met een beperking) niet veilig over kunnen steken, omdat verkeer op een rotonde, buiten de bebouwde kom, voorrang heeft. En stopt iemand tóch voor een voetganger, dan moet de automobilist die erachter rijdt vol op de rem trappen.
Het is echter ook niet gebruikelijk om ‘zomaar’ een stoplicht (met rateltikker) te plaatsen. Celia: Ik wees op de rotonde in Egmond aan den Hoef, waar op geringe afstand een stoplicht geplaatst is. Laatstgenoemde is bestemd voor het oversteken van een lijnbus, die weliswaar moet invoegen op een 80 km weg. (wat zonder stoplicht te onveilig is) Toch blijf ik van mening: Het oversteken van een lijnbus mag niet belangrijker zijn dan de veiligheid van voetgangers die oversteken. We kunnen ook ‘out of the box’ denken.

In de stromende regen (petje af voor dhr. Olthof en adviseur) liepen we vervolgens naar de oversteekplaats ter hoogte van de Sint Adelbertusweg.
Beide heren liepen tegelijkertijd met een taststok en een simulatiebril op. Het stukje Sint Adelbertusweg durfden zij met aanwijzingen, heel voorzichtig, te lopen. Maar de randweg oversteken was een ander verhaal. Celia heeft hen om beurten naar het middengedeelte van de weg begeleid en daarna naar de overkant. Yvonne bleef met haar blindengeleidehond bij de Sint Adelbertusweg wachten. Zij durfde de oversteek niet aan.

Beide heren vertelden dat zij, vooral op het middengedeelte, moeite hadden met de oriëntatie. Zij konden niet horen of het verkeer vóór of achter hen langsreed. Mijnheer Olthof gaf aan dat hij geen idee had waar hij was en dat hij even de simulatiebril moest afdoen. De adviseur vertelde dat het hem heel veel energie kostte.
Onderweg terug (‘zonder beperkingen’), hebben we nogmaals gesproken over het VN-Verdrag Handicap. En dat het voor mensen zonder beperking al lastig is, maar voor mensen met een beperking of voor ouderen niet mogelijk is om zelfstandig en veilig naar de overkant te komen.
Dhr. Olthof gaf aan dat hij er nu een heel andere kijk op heeft gekregen. Hij beloofde dat we na het onderzoek een terugkoppeling gaan krijgen over de mogelijkheden.

 

 

Stem op ons!: PostaanZee uit Egmond maakt kans op Appeltje van Oranje 2024

PostaanZee is genomineerd voor een Appeltje van Oranje 2024!
Vanaf woensdag 22 mei kun je op ons stemmen als favoriet. Er zijn 50 projecten die kans maken op deze mooie prijs.

Benefietconcert met de ‘Wittebroden’ in de Slotkapel

De familie Wittebrood nodigt u uit voor een bijzonder muzikaal evenement in de historische Slotkapel. Op zondag 26 mei van 15.00 tot 17.00 uur zullen de ‘Wittebroden’ een concert verzorgen dat niet gemist mag worden.

Sjeu de Binders seizoen 2024 van start

De Sjeu de Binders, een jeu de boules vereniging met een rijke geschiedenis van 24 jaar, kondigt met enthousiasme het begin van het seizoen 2024...

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers speelt Ervaar de magie van tien musicals in één voorstelling

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers kondigt met trots hun nieuwste productie aan: ‘The Magic of Musicals’. Ter ere van hun 55-jarig jubileum brengt de vereniging op 31 mei en 1 juni een spektakel vol muziek, dans en drama naar Theater A.F. Vrij Zijn in Alkmaar.

Bankoe-Games inschrijving in het proeflokaal op 26 mei

Bankoe-Games inschrijving in het proeflokaal op 26 mei

Gezellige buurt-rommelmarkt op 26 mei in Egmond aan Zee

Op zondag 26 mei wordt er een gezellige buurt rommelmarkt georganiseerd in Egmond aan Zee. Van 10:00 tot 15:00 uur zullen enthousiaste buurtbewoners hun tweedehands artikelen aanbieden vanuit hun voortuinen.

Expositie “Herenweg Vroeger & Nu” geopend in Huys Egmont

Afgelopen weekend is een nieuwe expositie geopend in Huys Egmont onder de naam “Herenweg Vroeger & Nu”
Kom langs en bekijk alles over deze belangrijke verbindingsweg, die sind de middeleeuwen een historische route is.

Avond4daagse Egmond van 3 t/m 7 juni

Op maandag 3 juni 2024 start alweer de drieënveertigste editie van de avondvierdaagse vanuit Egmond aan den Hoef. De wandelaars kunnen kiezen tussen vijf en tien kilometer.

Spannende veelzijdigheid in de Kapberg vanaf 17 mei.

Op 17 mei a.s. start de nieuwe expositie bij Galerie de Kapberg van drie uiteenlopende en veelzijdige kunstenaars. Er zullen tekeningen, objecten en grafiek te zien zijn.   

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag op zaterdag 25 mei

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag op zaterdag 25 mei.
Bunkers in Egmond, Alkmaar en Bergen zijn voor één dag gezamenlijk open.

Aan tafel met… Peter J. H. van den Berg over Cornelis Hellingwerff

Aan tafel met… fietsvakanties in Europa bij PostaanZee

“BUURTBEMIDDELAAR” vrijwilligerswerk met een missie!

In de zomermaanden als er meer mensen buiten zijn en meer leefgeluiden hoorbaar zijn, stijgt de woonoverlast traditiegetrouw.
In dat geval kan buurtbemiddeling een uitkomst betekenen.

Doneer nu een naam en draag bij aan de realisatie van het LOST Monument

Met de lancering van het ‘Doneer een Naam’-initiatief wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan de totstandkoming van dit gedenkteken door het doneren van identiteitsplaatjes.

Theatergroep Horizon presenteert: The Wiz – Een magische avond voor het hele gezin!

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers kondigt met trots hun nieuwste productie aan: ‘The Magic of Musicals’. Ter ere van hun 55-jarig jubileum brengt de vereniging op 31 mei en 1 juni een spektakel vol muziek, dans en drama naar Theater A.F. Vrij Zijn in Alkmaar.

Recreatiestrand Hondsbossche duinen voorlopig behouden

Recreatiestrand Hondsbossche duinen voorlopig behouden door vooroeversuppletie.

Herdenking Kamp Schoorl op 11 juni

Op dinsdag 11 juni om 14.00 uur vindt de jaarlijkse herdenking van Kamp Schoorl plaats. De herdenking is bij het monument aan de Oorsprongweg in Schoorl. Iedereen is van harte uitgenodigd deze herdenking bij te wonen.

Advertenties

Aanmelden nieuwsbrief

U kunt zich aanmelden bij de onze nieuwsbrief. U krijgt deze dan wekelijks of bij belangrijk nieuws direct in uw Email of whatsapp.
×