De Opening van een invalidentoilet

24 juni 2024 | Iedereen doet mee, Welzijn

Een spannende titel voor een bijzondere middag. De Hortus in Alkmaar heeft met behulp van sponsoren, vrijwilligers en betrokkenen, in deze bijzondere en prachtige tuin, een invalidentoilet gerealiseerd.

De belangengroep: ‘Iedereen doet mee in de Egmonden’, opgericht vanuit het Platform de Egmonden, was op 5 juni uitgenodigd om dit toilet plechtig in gebruik te nemen. Daarnaast werd de belangrijkste geldgever, de Lionsclub Alkmaar, bij deze opening bedankt.
Didy en Jessie, twee rolstoelgebruikers, hebben gebruik gemaakt van het toilet en deze daarmee geopend.

 

Een meeuw maakte er een hilarisch momentje van. Zij had het dak van dit toilet uitgekozen om een nestje op te bouwen. Een klein meeuwtje zagen we al rondscharrelen in het gras. Moeder Meeuw, althans dat denk ik, raakte geheel in paniek van het grote gezelschap en moest met paraplu’s van ons afgehouden worden.

 

Wij vinden het fantastisch, dat er een invalidentoilet is bij de Hortus.

Wat wel jammer is, is dat bij de plannen geen aanstaande gebruikers betrokken zijn geweest. Nu stuiten de leden van onze belangengroep toch op behoorlijke belemmeringen. De deur is bijvoorbeeld te zwaar om vanuit een rolstoel open te krijgen.

Didy heeft voor de Hortus een lijstje gemaakt met aanpassingen, waardoor de toegankelijkheid verbeterd kan worden. Voor onze groep/leden is het wel lastig om aan de mensen, die trots zijn op wat ze voor elkaar hebben gekregen, kritische punten aan te geven. Dit is echter wel een belangrijke taak van onze groep: overal kijken wat iets betekent voor inwoners met een beperking en dat ook uiten.

De Hortus mailde ons echter, dat zij blij waren met de adviezen en stuurde bijgevoegde foto.

 

Wij geven dan ook het advies aan alle plannenmakers: betrek ervaringsdeskundigen voordat de plannen worden uitgevoerd. Uiteindelijk is dat goedkoper dan later aanpassingen te moeten doen.

 

We waren ook blij met Aafke, die als vrijwilligster bij de Hortus werkt. Zij is speciaal gericht op mensen met een beperking. Yvonne, een van onze leden, is bijna doof en blind. Door haar te laten voelen en ruiken kon ook zij genieten van al het moois dat de Hortus biedt.
Aafke is ook imker, ze zat vol bijzondere verhalen over de planten en over bijen. Ik had al eens eerder een rondleiding gehad bij de Hortus, maar hoorde veel nieuwe dingen. De mogelijkheid om te voelen en te ruiken, bij mij toch ondergeschoven kwaliteiten, voegde heel veel toe.

 

De paden van de Hortus zijn ook aangepast, zodat de toegankelijkheid vergroot is voor rolstoelen, rollators etc. Een bezoek aan de Hortus is dus echt een aanrader, ook voor mensen met kinderen en inmiddels dus ook voor mensen met een beperking. De rondleiding is interessant en je kunt heerlijk op een terras zitten om iets te drinken en eten. Er is een winkeltje met bijzondere spullen, zaadjes, honing, enz.

Kijk op de website: er zijn bijzondere evenementen, zoals op 11 juli, een dag over bijen. www.hortusalkmaar.nl

 

Namens het Platform van de Egmonden.

Renske de Vreede

Timmerdorp Egmond Binnen gaat maandag 22 juli van start

Aanstaande maandag 22 juli begint het Timmerdorp in Egmond Binnen voor de 46e keer. Het geliefde evenement duurt tot en met donderdag 25 juli 2024....

Bodycams worden onderdeel van standaarduitrusting boa’s

Bodycams worden vanaf vrijdag 12 juli onderdeel van de standaarduitrusting van boa’s in de gemeente Bergen. Bodycams zijn kleine camera’s die aan de kleding van de boa’s worden bevestigd.

Timmerdorp Egmond aan den Hoef gaat maandag 22 juli van start!

Ook dit jaar kunnen we ons weer verheugen op het Timmerdorp in Egmond aan den Hoef! Van maandag 22 juli tot en met donderdag 25 juli zullen kinderen aan de slag gaan met het thema “De Boerderij.”

“Op Vleugels van de Hoop” in de Slotkapel

Op zondag 21 juli vindt in de Slotkapel de tweede avond plaats van de serie “Het luchtig Slot” 2024. Deze avond staat in het teken van een prachtige combinatie van poëzie en muziek, met als thema “Op Vleugels van de Hoop.”

Inschrijving voor de Fjoertoer Egmond 2024 is geopend!

De 10e editie van de Fjoertoer Egmond vindt plaats op vrijdag 29 en zaterdag 30 november. Dit jaar brengen we tijdens de koude wintermaanden de zomer naar de Egmonden en Heiloo met ons feestelijke thema: Fjoertoer Fiësta!

Reünie tijdens Jubileumconcert Muziekvereniging Lamoraal van Egmont

Muziekvereniging Lamoraal van Egmont viert dit jaar haar 120-jarig jubileum! Ter ere van deze bijzondere mijlpaal organiseert het orkest een reünie tijdens het jubileumconcert op 16 november. Alle oud-leden en voormalige muzikanten zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze speciale gelegenheid.

Laatste kijkje achter de schermen bij Slotkwartier op 17 juli

De restauratiewerkzaamheden van het Slotkwartier zitten er bijna op. Daarom organiseert de gemeente Bergen voor de laatste keer een kijkje achter de schermen bij Hoeve Overslot en Slotweg 44 op 17 juli.

Ander nieuws uit de drie Egmonden

Vriendengroep bouwt Zomerfestival Egmond verder uit

Vriendengroep bouwt Zomerfestival Egmond verder uit

Na twee succesvolle edities kijken de inwoners van Egmond en omgeving reikhalzend uit naar de derde editie van het Zomerfestival in Egmond aan den Hoef. Kevin Beers, een van de organisatoren, deelt enthousiast: “De weersvoorspellingen zijn erg goed, en we zijn er helemaal klaar voor. Bovendien hebben we wat leuke nieuwe toevoegingen in petto.”

Lokale adverteerders
×