“BUURTBEMIDDELAAR” vrijwilligerswerk met een missie!

7 mei 2024 | Gemeente Nieuws, Welzijn

In de zomermaanden als er meer mensen buiten zijn en meer leefgeluiden hoorbaar zijn, stijgt de woonoverlast traditiegetrouw. Volgens onderzoek heeft 1 op de 3 Nederlanders weleens met woonoverlast te maken gehad (bron CCV) Een vervelende situatie die bij beide partijen tot veel ergernis en stress kan leiden. Vaak is deze overlast niet ernstig genoeg om de politie erbij te roepen.

Ger Veurink, lid van de Eenheidsleiding van politie Oost-Nederland en Ambassadeur voor Buurtbemiddeling, zegt het zo: “Velen vinden het de taak van de politie, gemeente of woningcorporatie om hun probleem op te lossen. Maar als politie zijn wij altijd maar kort aanwezig. Als buren zit je aan elkaar vast, je kiest ze niet zelf uit. Daarom zullen bewoners moeten praten over hun ergernissen en standpunten, om elkaar beter te begrijpen.”

 

In dat geval kan buurtbemiddeling een uitkomst betekenen. In Nederland wordt buurtbemiddeling al meer dan 25 jaar met veel succes toegepast. In ruim 300 gemeenten wordt deze dienst aangeboden en gefinancierd door de gemeente en de wooncorporaties samen. Dat maakt dat buurtbemiddeling gratis toegankelijk is voor alle inwoners van de gemeente.

De Bemiddelingskamer verzorgt de buurtbemiddeling in deze gemeente. Bij hen kun je terecht voor informatie, advies en bemiddeling. Zij hebben een groot team van getrainde vrijwillige bemiddelaars die klaarstaan om bewoners te helpen als het buren niet meer lukt om zelfstandig het gesprek aan te gaan.

Tijdens een bemiddeling verleggen de bemiddelaars de focus van een klacht naar een wens. Ze helpen mensen zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Soms is hier maar een klein zetje voor nodig. De Buurtbemiddelaars kunnen dit gesprek als onafhankelijke partij uitstekend in goede banen leiden. Zij doen dit met veel aandacht en tijd om zo buren weer op weg te helpen om zich prettig te voelen in de eigen woonomgeving.

Bemiddelaar Stef geeft aan: “Het is flexibel vrijwilligerswerk, je leert er veel van en krijgt professionele trainingen en ondersteuning via intervisie. “Het is ontzettend mooi en dankbaar werk!

 

Bemiddelaars zijn inwoners uit de eigen gemeente of buurgemeenten die zich vrijwillig en belangeloos inzetten, zodat iedereen kan genieten van een prettige woonomgeving. Bemiddelen doen zij in tweetallen vanuit een neutrale en onafhankelijke positie. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Om te mogen bemiddelen volgen bemiddelaars een professionele driedaagse training. De methodiek van buurtbemiddeling komt in heel Nederland overeen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid biedt alle buurtbemiddelingsorganisaties informatie en actieve ondersteuning bij de implementatie van deze succesvolle methode. Deze werkwijze werpt al jaren zijn vruchten af: buurtbemiddeling helpt bij het oplossen van 7 van de 10 burenruzies.        Wie wil daar nu niet aan bijdragen!

“Het blijft prachtig om te zien als buren elkaar de hand schudden na een lange periode van ruzie of weer gewoon ontspannen met elkaar kunnen praten.” Aldus bemiddelaar Corry.

Voor contact of meer informatie zie: www.debemiddelingskamer.nl of mail naar: [email protected]

Theatergroep Horizon presenteert: The Wiz – Een magische avond voor het hele gezin!

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers kondigt met trots hun nieuwste productie aan: ‘The Magic of Musicals’. Ter ere van hun 55-jarig jubileum brengt de vereniging op 31 mei en 1 juni een spektakel vol muziek, dans en drama naar Theater A.F. Vrij Zijn in Alkmaar.

Stem op ons!: PostaanZee uit Egmond maakt kans op Appeltje van Oranje 2024

PostaanZee is genomineerd voor een Appeltje van Oranje 2024!
Vanaf woensdag 22 mei kun je op ons stemmen als favoriet. Er zijn 50 projecten die kans maken op deze mooie prijs.

Benefietconcert met de ‘Wittebroden’ in de Slotkapel

De familie Wittebrood nodigt u uit voor een bijzonder muzikaal evenement in de historische Slotkapel. Op zondag 26 mei van 15.00 tot 17.00 uur zullen de ‘Wittebroden’ een concert verzorgen dat niet gemist mag worden.

Sjeu de Binders seizoen 2024 van start

De Sjeu de Binders, een jeu de boules vereniging met een rijke geschiedenis van 24 jaar, kondigt met enthousiasme het begin van het seizoen 2024...

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers speelt Ervaar de magie van tien musicals in één voorstelling

Musicaltheatervereniging De Hanswijckers kondigt met trots hun nieuwste productie aan: ‘The Magic of Musicals’. Ter ere van hun 55-jarig jubileum brengt de vereniging op 31 mei en 1 juni een spektakel vol muziek, dans en drama naar Theater A.F. Vrij Zijn in Alkmaar.

Bankoe-Games inschrijving in het proeflokaal op 26 mei

Bankoe-Games inschrijving in het proeflokaal op 26 mei

Gezellige buurt-rommelmarkt op 26 mei in Egmond aan Zee

Op zondag 26 mei wordt er een gezellige buurt rommelmarkt georganiseerd in Egmond aan Zee. Van 10:00 tot 15:00 uur zullen enthousiaste buurtbewoners hun tweedehands artikelen aanbieden vanuit hun voortuinen.

Expositie “Herenweg Vroeger & Nu” geopend in Huys Egmont

Afgelopen weekend is een nieuwe expositie geopend in Huys Egmont onder de naam “Herenweg Vroeger & Nu”
Kom langs en bekijk alles over deze belangrijke verbindingsweg, die sind de middeleeuwen een historische route is.

Avond4daagse Egmond van 3 t/m 7 juni

Op maandag 3 juni 2024 start alweer de drieënveertigste editie van de avondvierdaagse vanuit Egmond aan den Hoef. De wandelaars kunnen kiezen tussen vijf en tien kilometer.

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag op zaterdag 25 mei

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag op zaterdag 25 mei.
Bunkers in Egmond, Alkmaar en Bergen zijn voor één dag gezamenlijk open.

Aan tafel met… Peter J. H. van den Berg over Cornelis Hellingwerff

Aan tafel met… fietsvakanties in Europa bij PostaanZee

Doneer nu een naam en draag bij aan de realisatie van het LOST Monument

Met de lancering van het ‘Doneer een Naam’-initiatief wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan de totstandkoming van dit gedenkteken door het doneren van identiteitsplaatjes.

Getuigen uitgenodigd voor de verhoren van de onderzoekscommissie gemeente Bergen NH

Getuigen uitgenodigd voor de verhoren van de onderzoekscommissie gemeente Bergen NH

Vincent Beentjes slaat toe

Vincent Beentjes slaat toe

Advertenties

Aanmelden nieuwsbrief

U kunt zich aanmelden bij de onze nieuwsbrief. U krijgt deze dan wekelijks of bij belangrijk nieuws direct in uw Email of whatsapp.
×