Beleef de Visserijdag in Egmond aan Zee vol Sterke Verhalen

7 juni 2024 | Egmond aan Zee, Egmondse Visserijdag

Dit jaar belooft de Visserijdag in Egmond aan Zee een onvergetelijke ervaring te worden, boordevol boeiende verhalen en historische herinneringen. In juni herdenken we de offers van de Egmondse visserijgemeenschap met een plechtige herdenkingsdienst en de volgende dag  vieren we de rijke maritieme geschiedenis van onze kustplaats.

Herdenkingsdienst Van 19.00 tot 21.00 uur zullen we samenkomen bij het Vissersmonument en in de Oud-Katholieke kerk. We beginnen met een kranslegging ter ere van de vissers die hun leven gaven voor hun beroep. Daarna volgt een bijeenkomst in de kerk waar schoolkinderen gedichten voordragen en het shantykoor De Zâalnêelden sfeervolle liederen zingt. Het thema van dit jaar is het 200-jarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Visserijdag Op zaterdag verandert Egmond aan Zee in een levendig decor voor de jaarlijkse Visserijdag. Bezoekers kunnen genieten van verhalen over de opkomst en ondergang van de lokale visserij, evenals heroïsche reddingsacties van de KNRM. Wandelend over de boulevard, het strand en het Pompplein, worden bezoekers meegenomen op een ontdekkingsreis door de geschiedenis van Egmond aan Zee.

Egmondse Visserijgeschiedenis De visserij speelde al sinds het jaar 1000 een cruciale rol in Egmond aan Zee. De vissersgemeenschap evolueerde door de eeuwen heen en ontwikkelde de iconische “bomschuit” die het Egmondse strand sierde tegen het einde van de 19e eeuw.

Heldhaftige Verhalen van de KNRM De KNRM viert dit jaar haar 200-jarig jubileum en de Visserijdag staat in het teken van hun moedige reddingsverhalen. Eén van de meest indrukwekkende verhalen is dat van het s.s. Kerkplein en de sleepboot Drente in 1935. Bezoekers kunnen deze en andere verhalen ontdekken in het Nautisch Centrum, dat op 15 juni verandert in een pop-up openluchtmuseum met demonstraties van oude ambachten.

Gezinsactiviteiten en Pomppleinpodium De Visserijdag biedt ook tal van activiteiten voor gezinnen. Kinderen kunnen deelnemen aan Oud-Hollandse spelletjes, vissen met een sleepnet en creatief bezig zijn in de knutselhoek van Gejut. Een hoogtepunt is het mega aquarium waar kinderen onder begeleiding van Jan de visserman kunnen vissen. Het Pomppleinpodium keert terug met optredens van onder andere het shantykoor De Zâalnêelden en demonstraties van klederdrachtgroepen.

Voor meer informatie en een compleet overzicht van het programma, ga je naar:
www.dorpsgenoten.info/egmondse-visserijdag.

Kom en beleef de rijke maritieme geschiedenis en de sterke verhalen van Egmond aan Zee!

VV Egmond – Akkoord financiering en uitvoering

Op raadsvergadering van 20 juni is de gemeenteraad unaniem akkoord gegaan met de financiering en uitvoering van het sportcomplex aan de Hogedijk in Egmond Binnen.

Gemeentenieuws – Nieuwe subsidiemogelijkheden voor dorpsfeesten en -evenementen

Er zijn nieuwe subsidiemogelijkheden beschikbaar voor dorpsfeesten en evenementen die de leefbaarheid en sociale samenhang in de kernen versterken.

Buitenexpositie Niek Zentveld op de Duinweg in Egmond Binnen

Met groot genoegen kondigen wij een bijzondere buitenexpositie aan, georganiseerd door de 89-jarige Niek Zentveld.
Deze expositie vindt plaats op zaterdag 22 en zondag 23 juni op de Duinweg in Egmond Binnen.  

Aan tafel met… Christine van Kennemer Wonen over koersplan Torenduin

Aan tafel met… Christine van Kennemer Wonen over koersplan Torenduin
Op donderdag 13 juni organiseert Kennemer Wonen een informatieve bijeenkomst onder de titel “Aan tafel met… Koersplan Kennemer Wonen”. Christine van Kennemer Wonen zal vanaf 13.30 uur bij Postaanzee aanwezig zijn om te vertellen over de plannen voor de Torenduinzaal als nieuwe ontmoetingsruimte.

Vocalgroup Erato Egmond zingt voor Kinderzomerkamp Schoorl

Op zondagmiddag 23 juni 2024 verzorgt vocal group Erato Egmond een zomerconcert in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar een goed doel: Kinderzomerkamp Schoorl.

Rapport raadsonderzoek gemeente Bergen deze zomer gereed

De onderzoekscommissie van de gemeenteraad van Bergen heeft afgelopen maandag drie getuigen gehoord in openbare zittingen.

GEMEENTERAAD MAAKT STUKKEN OPENBAAR

De gemeenteraad heeft de geheimhouding opgeheven op stukken die de aanleiding waren voor het raadsonderzoek in Bergen. Uit de nu gepubliceerde stukken.

Ander nieuws uit de drie Egmonden

Jeugdviswedstrijd  in Egmond aan den Hoef wordt uitgebreid met speciale dameswedstrijd en prijsvraag

Jeugdviswedstrijd in Egmond aan den Hoef wordt uitgebreid met speciale dameswedstrijd en prijsvraag

De jaarlijkse Jeugdviswedstrijd bij de Slotgracht in Egmond aan den Hoef breidt dit jaar uit met een speciale dames viswedstrijd en een spannende prijsvraag. Dit evenement, mede georganiseerd door Ramon Ooms, vindt plaats op zaterdagmiddag 29 juni en biedt jonge vissers de kans om hun talent te tonen en plezier te beleven aan het vissen.

Lokale adverteerders

×