Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting voor 2025 gepresenteerd. Hierin staat hoe het college om wil gaan met (belasting)inkomsten en uitgaven en welke plannen er zijn voor het komende jaar. De begroting volgt de doelen die eerder door de gemeenteraad in de Kadernota voor 2025 zijn vastgesteld. De gemeente Bergen blijft voorzichtig met geld uitgeven om voorbereid te zijn op de bezuinigingen die in 2026 worden verwacht.
Uitdagingen en keuzes
Vanaf 2026 krijgen gemeentes minder geld van het Rijk. Daarom kiest de gemeente Bergen er nu al voor om slim te investeren en te besparen waar dat kan. “We willen ervoor zorgen dat de gevolgen van de bezuinigingen in 2026 beperkt blijven voor onze inwoners,” aldus wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman (Financiën).
Belangrijkste plannen voor 2025
De uitgangspunten voor de financiële bestedingen maken dat de beleidsdoelen voor 2025 in lijn zijn met het ambitieuze raadsbreed akkoord uit 2022, maar geen grote nieuwe initiatieven omvat. In 2025 blijft de gemeente investeren in jongeren, bijvoorbeeld met programma’s als Homestart en Playing for Success. Ook blijft de gemeente armoede aanpakken door ervoor te zorgen dat hulp en ondersteuning beter bereikbaar zijn. Verder wil het college doorgaan met het bouwen van woningen voor jong en oud en wordt er geïnvesteerd in betere fietsbereikbaarheid en minder parkeerdruk.
Er komt volgend jaar extra aandacht voor het erfgoed in de gemeente en er wordt gewerkt aan de uitvoering van de regionale visie voor recreatie en toerisme. Het strand- en horecabeleid krijgt daarnaast opnieuw vorm. Belangrijke projecten zoals het centrumplan Schoorl, maar ook de Rabobank-locatie en Petrusschool in Schoorl blijven op de agenda staan. Net als het Watertorengebied in Egmond aan Zee en de projecten in Groet en Egmond-Binnen die voortkomen uit Vitale kernen. Dit allemaal voor een duurzamere toekomst en een fijne plek voor inwoners om te wonen en te leven.
Onzekerheden
De begroting houdt rekening met een aantal onzekerheden. Zo is het nog niet duidelijk hoeveel geld de gemeente vanaf 2026 precies krijgt van het Rijk. Ook is het onduidelijk of er genoeg geld beschikbaar is om de stijgende kosten van jeugdzorg en WMO op te vangen.
Vervolg
De begroting wordt op 7 november ter vaststelling besproken in de gemeenteraad. Als deze akkoord is kan het college vervolgens met deze begroting aan de slag. De uitgaven en inkomsten worden komend jaar goed in de gaten gehouden, zodat de gemeente in 2026 goed voorbereid is op de financiële veranderingen.